Még a héten bezárhatják az Örökmozgó Mozit

Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet

-

A MaNDA nem tudott megegyezni a tulajdonos Budapest Filmmel, jelenleg úgy néz ki, augusztus 1-jével be kell zárniuk az Örökmozgó Filmmúzeumot. Ezzel megszűnne az egyetlen olyan magyar mozi, mely a magyar és egyetemes filmművészet klasszikusait tartja folyamatosan műsoron.


A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye szerint július 31-én lejár a Budapest Filmmel kötött, a mozi bérlésére vonatkozó szerződés. A tulajdonos a jelenlegi havi bérleti díj mintegy hétszeresét, 500-600 ezer forint közötti összeget kérne a MaNDA-tól.


Lovas Lajos, a MaNDA igazgatója szerint nonprofit intézményként ezt az összeget nem tudják kigazdálkodni. Lovas megkeresésünkre elmondta: havi százezer forinttal többet ígértek a Budapest Filmnek, mint az eddigi bérleti díj volt, ennél több pénzt biztosan nem tudnak kifizetni. "A tulajdonos számításának alapja egy, a Fővárosi Vagyonkezelő által hitelesített értékbecslés, amely piaci alapú szemlélettel állapította meg a bérleti díj mértékét" - áll az Archívum által kiadott közleményben. Művészmoziként azonban nem tudnak megfelelni ennek az elvárásnak.

Az Örökmozgó Filmmúzeum az egyetlen magyarországi mozi, amely műsorra tűzi a hazai és egyetemes filmművészet fontos alkotásait, ezenkívül folyamatosan rendez tematikus vetítéssorozatokat is. Lovas Lajos elmondta: lehetőség lenne rá, hogy a MaNDA székhelyén, a Budakeszi úton vetítsék az Archívum filmklasszikusait, és jelenleg is rendszeresen szerveznek vetítéseket, ez azonban nem pótolhatja egy belvárosi, patinás múltú mozi működését.

Lovas reméli, hogy a Budapest Film az utolsó pillanatban is hajlandó velük megkötni az új bérleti szerződést. Ha ez nem valósul meg, az Örökmozgót augusztus 1-jével be kell zárniuk.