Még a focivébé nyitánya előtt meglesz az új kormány

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Várhatóan június 6-án mutatja be új kormányát Orbán Viktor miniszterelnök – jelentette be Lázár János a parlamentben az új kormányzati struktúra ismertetése közben. A kormányfő korábbi tapasztalataiból okulva egyeztet a tárcák hatásköreiről.


Politikai és szakminisztériumok

Lázár János elmondta: azzal, hogy a Miniszterelnökség a rendszerváltás óta először minisztériummá alakul, azzal egy kvázi politikai minisztérium jön létre az összkormányzati koordinációra, amely emellett felel az európai uniós források felosztásáért is. Hangsúlyozta: az egyes szaktárcák hatásköreiről még nem született döntés, mert Orbán Viktor – „tanulva első két kormányalakításának tanulságaiból” – előbb részletes konzultációba kezdett a társadalom szereplőivel.Még sok a nyitott kérdés

Lázár János emlékeztetett arra: Orbán Viktor hétfőn ellátogatott a KDNP frakciójához, majd találkozott a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, az Állami Számvevőszék elnökével, a 13 nemzetiségi szószólóval, majd a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökével, illetve a legfőbb ügyésszel. Kedden egyeztetett a Magyar Nemzeti Bank, a kereskedelmi kamara, az agrárkamara és a Magosz elnökeivel is. A hét hátralévő részében pedig a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, a megyei jogú városok és a települési önkormányzatok szövetségeseivel, az orvosi és a gyógyszerészkamarával, a rendvédelmi és a pedagógus karral, illetve az olimpiai bizottsággal is tárgyalásokat folytat. Lázár János úgy fogalmazott: ezeknek a találkozóknak érdemi hatásuk lesz arra, hogy melyik ágazatnak melyik minisztériumban lesz a helye.


De vannak azért már biztos pontok

Ami biztos, hogy az eddigi Vidékfejlesztési Minisztériumot azért nevezik át Földművelésügyi Minisztériummá, mert sürgősen megoldást kell találni a magyar vidék megtartó erejének növelésére és ki kell találni, hogy a rendelkezésre álló erőforrásokat hogyan kell ennek érdekében újraosztani – mondta Lázár János. Az is biztos, hogy a Külügyminisztérium azért egészül ki a külgazdasági jelezővel, mert ez mutatja azt az „érték és érdek eltolódást” a kormány politikájában, amely a külgazdasági kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt. Lázár János leszögezte: ez nem rezsimváltás, hanem a világ változása. Szijjártó Péter a jelenlegi kormány külügyi és külgazdasági államtitkára, és az új kormányban is a külügyi tárca államtitkári posztjának esélyese a keddi parlamenti felszólalásában arról beszélt: az egységes külügyi, külgazdasági és kultúrdiplomáciai szerkezet lehetővé teszi annak a célnak az elérését, hogy 2018-ra a teljes magyar export egyharmada az EU-n kívülre irányuljon, valamint azt is, hogy a mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel területén Magyarország elérje az évi tízszázalékos növekedési ütemet. Lázár János szerint szükség van egy klasszikus jogász-, igazságügyi minisztériumra is, amely elsődleges feladata lesz az új alaptörvényhez kapcsolódó jogrendszer kialakítása. Emellett kiemelte azt is, hogy klasszikus honvédelmi tárca lesz a Honvédelmi Minisztérium és a Belügyminisztérium is eddigi feladatait látja majd el, de szavai szerint ugyanakkor az emberi erőforrások, a nemzetgazdasági, a fejlesztési minisztérium esetében lesznek változások a hatáskörökben.