Még 4 millió aláírás kell a népszavazáshoz az ellenzéknek

Fotó: MTI/EPA/Miraflores Elnöki Sajt? / Miraflores Elnöki Sajtóiroda

-

Venezuelában elkezdődhet az eljárás következő szakasza. A választási iroda azonban hallgat.


A venezuelai ellenzék folytathatja az államfő leváltásáról szóló népszavazás szervezését, a választási iroda ugyanis hitelesítette a kellő számú aláírást. Az iroda hivatalosan még nem jelentette be a döntését, de az ellenzéki politikusok szerint már megvan a 200 ezer aláírás. "A hitelesített aláírások száma világosan meghaladja a törvényben rögzített minimumot" - mondta Vicente Bello. Az ellenzék szerint a hatóság az elnök pártján áll, és igyekszik elszabotálni a referendum megtartását, de az elmúlt öt napban a választók ezrével keresték fel a venezuelaiak a helyi választási irodákat..

Az ellenzéki összefogás már a következő fázisra készül - mondta Bello. A bonyolult eljárás során ugyanis összesen mintegy négymillió aláírást kell összegyűjteni ahhoz, hogy kiírhassák a népszavazást Nicolás Maduro államfő leváltásáról.

Venezuela szinte kizárólag kőolajat exportál, és az olcsó olaj miatt gazdasága összeomlott. Az infláció elszabadult, a boltok polcai üresek, a gyárak leálltak. A kormány a külföldi összeesküvőket és a jobboldali politikusok okolja a helyzetért. A válságot súlyosbítja, hogy a jobboldali ellenzék többséget szerzett a törvényhozásban, ezért a parlament jogköreit az elnökhöz húzó legfelsőbb bíróság többször is megkurtította.

A felmérések szerint a venezuelaiak háromnegyede támogatná az egykori buszsofőr, Nicolás Maduro leváltását, aki Hugo Chávez halála után lett államfő.