Még 22 milliárdot ad a kormány a kerítésre és a migráció kezelésére

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-


Ez több mint négyszerese az eddig erre szánt pénznek. A kormányülés után Kovács Zoltán kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán elmondta: így a korábban az ideiglenes határzár anyag- és technikai költségeire elkülönített 6,5 milliárd forinttal együtt idén összesen mintegy 29 milliárd forint jut a migrációs probléma kezelésére. A befogadó állomásokon jelenleg több mint 3500-an tartózkodnak - tette hozzá.

A pluszforrásból, amelyet a költségvetési tartalékból csoportosítanak át, sátortáborok létrehozására, lakott területen lévő befogadó állomások áthelyezésére is költenek, a lakott területen kívüli táborok helyszíneiről egy-két hónapon belül döntenek.A szóvivő emlékeztetett: tavaly, az év második felében jelentkező migrációs hullám miatt már 31,4 milliárd forintot költött a rendőrség a határőrizet megerősítésére, technikai felszerelésére. Ez óriási a nyomás az országon pénzügyi tekintetben is - mondta Kovács Zoltán, hozzáfűzve: az Európai Unió eddig a költségek töredékét bocsátotta Magyarország rendelkezésére.

Az illegális bevándorlók közül június elejéig több mint 5600-an részesültek orvosi ellátásban. A probléma egészségügyi szempontból is egyre élesebb - jelentette ki a kormányszóvivő, utalva arra is, hogy kedd éjjel több mint félszáz külföldi állampolgárt vittek kórházba megbetegedés gyanújával a fővárosi Nyugati pályaudvarról.


Harangozó Tamás, a MSZP frakcióvezető-helyettese a kormányszóvivő bejelentésére reagálva közölte: a kormány január óta tudja, hogy a Magyarországra érkező migránsok száma a korábbiak sokszorosa, mindeddig azonban semmit nem tett a probléma megoldása érdekében. Emlékeztetett, hogy az MSZP menekültügyi hatóságokat megerősítő 22 milliárdos költségvetési módosító javaslata több mint egy hónapja az Országgyűlés előtt van, "a kormány mégsem cselekedett". Közölte továbbá, hogy az MSZP "továbbra is a megoldás pártján áll": javaslatuknak megfelelően szigoríthatták volna a büntető törvénykönyvet, a határok mentén pedig kialakíthattak volna olyan befogadó állomásokat, amelyekben a migránsok "komplett ügyintézés mellett", emberi körülmények között várhatnák meg az eljárásuk végét.


Két hete ezt látta egy drón a magyar-szerb határon