Még 14 magyart kell evakuálni Jemenből

-

Bár vasárnap már 26 magyar érkezett Jemenből Szudánba, a jelenlegi információk alapján még 14 olyan magyarról – illetve magyar családok tagjairól – lehet tudni, akik el akarják hagyni Jement - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.


Szijjártó Péter elmondta: a 26 ember közül négyen helyben lakó rokonokhoz mentek, és nem igényeltek további segítséget. Hatan hajnalban felszálltak egy Isztambulba tartó repülőre, ahonnan Budapestre utaznak majd tovább. Nekik megvannak a repülőjegyeik, így ők sem kértek további segítséget. Tizenhatan jelenleg egy kartúmi szállodában tartózkodnak, közülük tizennégyen Budapestre kívánnak jönni, ez várhatóan hétfő este Dohán keresztül történhet, ketten pedig Ammánba utaznak tovább.


A szállás és az ellátás költségeit a helyi tiszteletbeli konzul fedezi, a mentőakció végrehajtásának költsége a jelenlegi számítások alapján mintegy ezer dollár személyenként.

Szijjártó Péter közölte, hogy a vasárnapi információik alapján még hatan voltak Jemenben, akik magyarok vagy magyar családok tagjai. Azonban ahogy romlik a helyzet, egyre többen jelentkeznek olyanok, akik eddig ezt nem tették meg, így jelenleg úgy tűnik, 14 emberről tudnak. Az ő evakuálásukat jelenleg szervezik, a tárgyalások mostani állása szerint a csoport egy része kedden távozhat, addig is folyamatosak az egyeztetések.

Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorításáért és a törvényes hatalom helyreállításáért március 26-án Szaúd-Arábia más térségbeli arab országokkal együtt katonai hadműveletet indított a lázadók ellen.