Még 100 milliárdot tolnának a növekedési hitelprogramba

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Magyar Nemzeti Bank a Magyar Bankszövetség kérésére megvizsgálja, hogy felemeljék-e a növekedési hitelprogram (nhp) idei keretét 100 milliárd forinttal – mondta a Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője szerdán Budapesten egy sajtóbeszélgetésen.


Elmondása szerint a bankszövetség az nhp idei évre szóló, forintban nyújtható keretének felemelését a nagy érdeklődésre tekintettel kéri. A jegybanki szóvivő emlékeztetett arra: 2016 végével kifut az nhp-program, amely trendfordulót hozott a magyar vállalatok hitelezésében. Az nhp-ban eddig 2126 milliárd forint hitelt vett fel mintegy 31 000 vállalkozás. A program során először a hitelkiváltás volt a fókuszban, mára a beruházásokhoz felvehető hitelekre esik a hangsúly.


A szóvivő kiemelte: a jegybank a jövőben azt szeretné, ha a bankszektor szereplői saját forrásokból növelnék hitelezésüket. Hidvéghi Balázs egy újságírói kérdésre, az MNB elnökének hétfői, parlamentben elmondott beszédére utalva kifejtette: az MNB Értéktár programja a jegybank társadalmi felelősségvállalási programja keretében indult. Mint hozzátette, a program keretében eddig megvásárolt, a magyar nemzeti értékeket gyarapító műkincseket országszerte eddig közel negyedmillió látogató nézte meg.


Kisvállalkozások juthatnak pénzhez


Az MNB szóvivője kiemelte: 2018-ig az MNB 30 milliárd forintot különített el az Értéktár programban tervezett műkincsvásárlásokra. Hidvéghi Balázs emlékeztetett Matolcsy György parlamentben tett kijelentésére, mely szerint – ha erre igény van – a jegybank vezetése, szakemberei a parlamentben készek beszámolni az MNB Értéktár programjáról, például az Országgyűlés kulturális bizottságában.

Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a nyugat-európai jegybankokra, a társintézményekre is jellemző, hogy műkincseket vásárolnak, ezzel is gyarapítják az adott ország nemzeti vagyonát; ez az angol, a francia és a német központi bank tevékenységében is bevett gyakorlat.