Medvék tartanak rettegésben egy várost Szibériában

Fotó: Flickr CC-BY / Aplart

-

Nincs makk, nincs dió, nincsenek bogyók, a medvék viszont éhesek.


Legalább harminc medve szállta meg Oroszország Primorszki járását. Azért járnak be az állatok a Kína, Észak-Korea és a Japán-tenger által határolt területen fekvő lakott területekre, mert az erdőben nincs elég élelem. A huszonegyezer lakosú Lucsegorszkot egy barna medve és egy himalájai barnamedve uralja: az utcán sétálnak, rettegésben tartva a helyieket – idézi a Primorszkaja újságot a Guardian.

A környéken láttak ázsiai barnamedvéket is. Más jelentések szerint pedig három tucatnyi medve köröz a város körül, ám még nem szánták el magukat arra, hogy bemerészkedjenek az emberek közé.

Az embereket a város hangosbeszélőit használva szólította fel a városvezetés arra, hogy a saját biztonságukra való tekintettel ne menjenek az utcára. A gyerekeket nem engedik ki az óvodákból. A medvék az embereket is megtámadják, és kifosztották már egy méhészet kaptárait is.


Medvetámadás a lakótelepen


Egyelőre két állatot kellett lelőniük vadőröknek még augusztusban, a többit a rendőrség szirénái, a levegőbe lövöldözés és a hangosbeszélők elijesztették. A járás vezetője szerint a helyzet stabilizálódott. Más források szerint lényegesen több medvét lőttek már ki.


Ott fut a medve


A Guardian szakértői szerint a medvék a Habarovszki körzetből és Kínából látogattak át Primoszkiba étel után kutatva. Az idei év rossz mandzsúriai dió, makk és fenyő termése miatt vándorolnak el élőhelyükről az állatok. Helyzetüket tovább nehezíti, hogy a nyári és őszi hónapokban kell megenniük mindazt, amivel a téli álmukat átvészelik. A WWF állatvédő szervezet szerint a környéken megnőtt a medvepopuláció, mert kevesebben vadásznak az állatokra.


Mindig lehet rosszabb

A lucsengorszki szituációnál is kínosabb azoknak az orosz sarkkutatóknak a helyzete, akik az Északi-sarki-óceán Vajgács nevű szigetének meteorológiai állomásán dolgoznak. Az állomás körül öt jegesmedve vert tanyát, akiket fáklyákkal próbáltak elijeszteni a tudósok, de nem jártak sikerrel. Az állomás dolgozói éleslőszerrel nem rendelkeznek, a gumilövedékeket pedig elégtelennek érzik a védekezésre.