Medvegyev felméri a krími hadizsákmányt

Fotó: Europress/AFP/Alexander Astafyev

-

A régió társadalmi és gazdasági fejlesztési lehetőségeiről tárgyal a Krím-félszigetre kihelyezett ülésén az orosz kormány.


Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő és Igor Suvalov, első miniszterelnök-helyettes, valamint a kormány több mint fele hétfő reggel érkezett az Ukrajnától kevesebb, mint két hete elszakadt köztársaság fővárosába, Szimferopolba. Medvegyev egy hete számos minisztériumot és hatóságot utasított, hogy készítse el a terveket a Krím és Szevasztopol városának fejlesztéséhez, az ott élők helyzetének javításához. A kabinet hozzáfogott egy 2020-ig szóló új szövetségi célprogram kidolgozásához, amely az Oroszországi Föderációhoz "csatlakozott területek" társadalmi-gazdasági fejlesztését szolgálja. Az elképzelések szerint a Krím félszigeten különleges gazdasági övezetet hoznának létre. Medvegyev látogatását pár órával azt követően jelentette be, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter és orosz kollégája, Igor Lavrov Párizsban megbeszélést folytatott az ukrán válság megoldási lehetőségeiről. Kerry jelezte: a Fehér Ház álláspontja a Krímről változatlan, a népszavazást illegálisnak és illegitimnek tartják, a további tárgyalásokat pedig az ukrán határ mentén felhalmozott orosz haderők visszavonásától teszik függővé. Ororország a hírek szerint mintegy 40 ezer katonát állomásoztat jelenleg az orosz-ukrán határ mentén; ez a haderő az amerikai titkosszolgálat szerint bármelyik pillanatban bevethető.


Dmitrij Medvegyev a legmagasabb rangú orosz tisztségviselő, aki most ellátogatott a korábban Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetre, amióta azt március elején orosz fegyveres alakulatok vonták ellenőrzésük alá, majd mintegy két hete népszavazást rendeztek a terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. Az erről szóló megállapodást alig két nappal később, március 18-án már alá is írták, három nappal később pedig hatályba lépett. Vlagyimir Putyin orosz államfő már másnap, március 22-én elrendelte, hogy a kormány és a parlament kezdje meg a Krím félsziget Oroszország gazdasági-közigazgatási-politikai rendszerébe csatolásával kapcsolatos intézkedések kidolgozását és megvalósítását.