Medve videón Rudabányánál: fütyülgessünk, hogy embernek nézzen!

-

Tudnivalók azoknak, akik a GPS-szel ellátott mackóval összefutnának Zemplénben. Legfőbb szabály: ne tévesszen össze egy nőstény medvével. A szlovákiai Pelsőcön videóra vették, ezt is megmutatjuk.


Barna medve kószál vasárnap óta az Aggteleki Nemzeti Park nyugati határánál. A Lengyelországban GPS-jeladóval ellátott állat a nyomkövető jelzése alapján jelenleg Rudabánya közelében tartózkodik – közölte a nemzeti park igazgatósága.

A tájékoztatás szerint a nemzeti park a szlovák szakemberektől kapott értesítést arról, hogy vasárnap egy rádiótelemetriával (nyomkövetővel) ellátott barna medve (Ursus arctos) lépett be Magyarország területére Szuhafő településtől északra. A medve az utolsó adat szerint Rudabánya és Ormosbánya között tartózkodott, és észak felé tart, Felsőtelekes településhatárának irányába.


MEDVEĎ pod Koniartom!!! Plešivec - Gemerská Hôrka, 2.5.2015, 19:30.

Posted by Attila Bartus on 2015. május 3.

A Lengyelországban megjelölt, Iwo néven nyilvántartott medve a kapott tájékoztatás szerint nem agresszív természetű, de mivel ragadozóról van szó, mindenképp szükséges az alapvető biztonsági szabályok betartása – hívta fel a figyelmet a nemzeti park.

A közlemény kitér arra, hogy aki a medvével találkozik, hátráljon lassan azon az úton, amelyen jött, és kerülje ki minél nagyobb körben az állatot. Mindezt tegye csendben, lehetőleg úgy, hogy a medve ne lássa meg. Amíg az állat nem veszi észre, ne csapjon zajt, mert azt támadásnak veheti a ragadozó. Felhívták a figyelmet arra is, hogy nem szabad elzárni a medve menekülési útvonalát, illetve hátat fordítani neki, elfutni.


Amennyiben a medve észrevette az embert, emeljük a kezünket lassan a fejünk fölé, halkan beszéljünk, énekeljünk, fütyülgessünk, hogy a medve emberként tudjon azonosítani bennünket

– olvasható a közleményben. A most idetévedt medve hím, amely az éppen tartó párzási időszak során a párkereséshez nagyobb területeket bekóborol. Az esetek többségében az állatok később visszatérnek eredeti élőhelyükre – közölte a nemzeti park, amelynek Facebook-oldalán a videó mellett egyéb hasznos információk is megtalálhatók.

A barna medve Magyarországon fokozottan védett faj. Az európai barna medve korábban általánosan elterjedt volt, de napjainkra ma már leginkább csak néhány magasabb hegységben található meg. Az erdélyi Kárpátokban jelentős a számuk, de stabil állományaik vannak a szlovákiai hegységekben, így az Alacsony- és Magas-Tátrában, a Fátrában, valamint a Szlovák-karszttal határos Szlovák-paradicsomban is. Az előbbi egy földrajzi egységet alkot az Aggteleki-hegységgel.