Médiatanács: aggályos Boross Péter menekültekre tett megjegyzése

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

A hatóság testülete mégsem tartotta kirekesztőnek, ezért jogsértés hiányában megszüntette az eljárást a Boross-interjú ügyében.


Boross Péter tavaly augusztusban nyilatkozott a Magyar Hírlapnak, az interjú címe az volt, hogy Nem kulturális, hanem etnikai konfliktus a bevándorlás . A Médiatanács álláspontja szerint az interjú "tekinthető ugyan aggályosnak vagy tudományosan megalapozatlannak, és az érintett közösségre nézve kétségtelenül sértő, vitára okot adó negatív véleményeket, kijelentéseket tartalmazott, de a médiaszabályozási előírások érvényesítése során az ilyen vélemény nem zárható ki a nyilvánosságból pusztán annak társadalmi érzékenységére és esetleges sértő jellegére tekintettel, különösen egy fontos, heves érzelmeket is kiváltó közéleti vitában".

A testület megállapítása szerint egy régóta zajló és várhatóan sokáig elhúzódó, az ország és az egész kontinens jövőjét érintő kérdésben a médiahatóság ugyanis csak akkor avatkozhat be bizonyos vélemények kitiltásával – a szólás- és sajtószabadságot korlátozva –, ha azok egyértelműen megsértik a gyűlöletkeltés, a kirekesztés tilalmára vagy az emberi méltóság védelmében hozott rendelkezéseket.

A volt kormányfő, Boross Péter nyilatkozatát sokan megkérdőjelezték, ezért a médiahatóság is vizsgálatot indított. Az egykori MDF-es miniszterelnök egyebek között ezt mondta:


Ma még senki nem meri kimondani, hogy a bevándorlás nem kulturális és civilizációs, hanem etnikai probléma. Ugyanis különböző nyelvű népek, az európaiaktól eltérő bőrszínű emberek érkeznek milliószámra Európába. Nagyon fontos, hogy nemcsak a kultúrájuk más, hanem az ösztönrendszerük, biológiai, genetikai adottságaik is.