Medián: jelentősen csökkent a Fidesz támogatottsága

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Közben a Jobbik elérte a korábbi rekordját, viszont a többi ellenzéki párt támogatottsága is nőtt.


A választani tudó, biztos szavazók körében a januári 53-ról 46 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága a HVG megbízásából készített Medián-felmérésből.


Eközben 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok. A kormánypárt népszerűségvesztésével egy időben a Jobbik, az MSZP és a DK is növelni tudta támogatottságát. Sőt a Jobbik elérte korábbi, tavaly májusi rekordját, a teljes népességben 16 százalék támogatja.

Nem csak a kormánypárt támogatottságában látszik a Medián szerint, hogy valami megváltozott. Egyetlen hónap alatt 54-ről 60 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint ma Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. Az Orbán-kormánnyal novemberben még válaszadók 45 százaléka volt megelégedve, mostanra ez 39 százalékra csökkent.

Ráadásul nem csak a Fidesz támogatottsága változott, hanem az elutasítottsága is, ámde az utóbbi nőtt, három hónap alatt 35 százalékról 41 százalékra. A 2014-es választáson a kormánypártra szavazók közül ma már minden tizedik állítja, hogy ma már semmiképpen sem választana így.