Medián: ellenzéki pártok nem lettek népszerűbbek, de politikusaik igen

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

A tíz legnépszerűbb politikus között már három ellenzékit is találunk.


Miközben több belpolitikai téma is heves vitát eredményezett, ez a pártok támogatottságában alig látszik – derült ki a Medián HVG-nek készített közvélemény-kutatásából. A még a vasárnapi boltzár eltörlésének bejelentése előtt 1200 fő megkérdezésével készített felmérés szerint a legfőbb változás a Jobbik népszerűségének csökkenése: 2014 tavasza óta rendre 13–16 százalék közötti szavazótábort tudhatott maga mögött, februárban még (saját rekordját beállítva) 16 százalékon állt, most azonban 11 százalékra esett vissza.


A népszavazási ügyekben aktivizálódott MSZP nem tudta növelni a támogatottságát, így a Fidesz még mindig magabiztosan vezeti a pártok rangsorát.

De nem azért, mert annyira elégedettek lennének vele: a véleményeket százfokú skálára kivetítve a lakosság elégedettsége a választások óta egyszer sem érte el a közepes szintet jelző 50-es pontszámot. Ráadásul jelenleg is csak az emberek 37 százaléka érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, miközben másfélszer ennyien gondolják ennek az ellenkezőjét (57 százalék).Na, de a politikusok

A Medián közvélemény-kutatása szerint noha az ellenzéki pártok támogatása nem, egyes politikusaiknak népszerűsége nőtt. A népszerűségi lista első tíz helyéből jelenleg hármat ellenzéki politikus foglal el: Szél Bernadett, Karácsony Gergely és Vona Gábor. Az első két helyen továbbra is Áder János és Orbán Viktor áll.