Médiahatósági vizsgálatot kértek a TV2-nél

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Ezen lebukhat, aki hazudik. A szemfüles állampolgár észrevette, hogy a médiumoknál a tulajdonosváltást kötelező bejelenteni a hivatalnál. Márpedig hivatalosan egyelőre senki sem jelentkezett ilyen adatokkal a Simicska üzleti köre és Andy Vajna között kirobbant háborúban.


A már számtalan feljelentéséről elhíresült Tényi István azzal fordult a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiaszolgáltatási Főosztályához, hogy a Médiatanács a hiteles dokumentumok, tények és körülmények megismerése után indítson hatósági vizsgálatot TV2 tulajdonosi változásának ügyében. A bejelentést ugyanis a a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi törvény is előírja.


A lineáris médiaszolgáltatás médiaszolgáltatójának a változást követő tizenöt napon belül be kell jelentenie a Hivatalhoz, ha a nyilvántartásában szereplő adataiban változás következne be.

Állampolgári bejelentésében Tényi István azt is megjegyzi, hogy a jelenleg elérhető cégjegyzéki adatok alapján a cégbíróság egyelőre nem jegyzett be tulajdonosi változást.


Az elmúlt napokban éles vita bontakozott ki a Simicska Lajoshoz köthető médiabirodalom egyik üzletembere, Fonyó Károly és a filmproducer-kaszinótulajdonos Andy Vajna között, mert mindketten állítják, hogy ők vásárolták meg a TV2 kereskedelmi csatornát üzemeltető céget. Igaz, nem ugyanazt a társaságot. Fonyó vállalata, a Megapolis Media Zrt. állítólag a TV2 Media Group Holdings Kft.-t, Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. viszont a TV2 Média Csoport Kft.-t, valamint a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100%-át megtestesítő részvényeit vette meg.

A holding ugyanakkor tulajdonosa a TV2 Média Csoportnak, és eddig mindkettő Simon Zsolt és Yvonne Dederick tulajdonában volt. Ők azt állítják, hogy Vajnának adták el a TV2-t, Fonyó viszont egy korábbi, úgynevezett opciós szerződésre hivatkozik.

Ez elvileg azt jelenti, hogy Fonyó és Simonék - a hírek szerint már legalább egy éve - aláírtak egy szerződést, amely alapján Fonyó bármikor élhetett a vásárlás jogával, ha a szerződés egyéb feltételeinek eleget tett. Fonyó azt mondja, a pénzt is átutalta. Az állampolgári bejelentés most ezeknek a dokumentumoknak a benyújtását és médiahatósági ellenőrzését szorgalmazza.