Medgyessy mégis az Orbán-kormány idejét tartja korruptabbnak

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

A volt szocialista kormányfő az ATV-nek adott interjúban úgy vélekedett, hogy a Magyar Idők című lap rosszul idézte őt.


Az a mondat a vita tárgya, amely szerint nem tudja azt mondani, hogy tapinthatóbb lenne ma a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt.


Medgyessy Péter az ATV Szabad szemmel című műsorában azt mondta, hogy az a véleménye:


ellenkezőleg, a jelenség szerinte tapinthatóbb, sőt más minőségű ma a korrupció, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai és a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja a jelenség.

A volt kormányfő szerint azért más minőségű ma a korrupció Magyarországon, mint 2010 előtt volt, mert ma – sok esetben kétharmados – törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek az országban. Medgyessy beszélt arról is, hogy nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amelynek értelmében állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói is indulhatnak állami tendereken.

Arra a kérdésre, hogy a saját miniszterelnöksége idején mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót az országban, Medgyessy Péter azt mondta:


nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció.

Medgyessy Péter annak idején részben azért mondott le, mert összeveszett a szocialistákkal koalícióban kormányzó Szabad Demokraták Szövetségével. Arra tett utalást, hogy a liberális pártnak is vannak korrupciós ügyeik, és az SZDSZ gazdasági miniszterének, Csillag Istvánnak a leváltását szorgalmazta.


Közben azonban a szocialisták körében megerősödött Gyurcsány Ferenc, akinek kormányfői ambíciói voltak, így könnyen egymásra találtak az MSZP és az SZDSZ vezetői abban, hogy Medgyessy Péter mögül kihátráljanak.

Medgyessy Pétert a minap éppen kitüntette az Orbán-kormány külgazdasági és külügyminisztere a kínai kapcsolatok újraépítésében folytatott tevékenységéért.