Meddig tart ki a gazdaság lendülete?

Fotó: Europress/AFP/Kőhalmi Péter / Europress/AFP/Kőhalmi Péter

-

"Nyilvánvaló, hogy ezen az úton nem sokáig mehet tovább az állam, mivel ebben az esetben ismét az eladósodás pályájára állítaná az országot" - óv a korai örömtől az elemző, miután a legfrissebb adatok szerint az év első negyedében 3,5 százalékkal bővült a magyar gazdaság.


A GDP növekedéséhez elsősorban az ipar járult hozzá, az első negyedévben 8 százalékkal bővült a tavalyi év azonos időszakához képest. A belföldi kereslet még nem indult be, ezért a növekmény az export bővülésének köszönhető. Balatoni András, az ING vezető elemzője értékelése szerint ez egyrészt az eurózóna felívelő gazdaságának köszönhető, de a mostani számokban már benne van az Audi és Mercedes gyárak felfutó termelése is.

Balatoni kiemeli, a beruházások mögött a választások miatt meglódult állami megrendelések állnak, és a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja is. Az alacsony infláció és a közszférában lezajlott béremelések növelték a lakossági bizalmat és így a fogyasztást is: így a növekedés széles bázison nyugszik.Az ING elemzője azonban felhívja a figyelmet, hogy míg 2012-ben még igen szigorú volt a költségvetési politika, addig tavaly és idén már lazítás figyelhető meg, a költségvetési deficit romlik. Ezért Balatoni szerint a mostani növekedés nem fenntartható, mert ismét eladósodhat az állam, csak úgy mint 2006-ban, amikor szintén 3 százalék felett volt a növekedés. Az alacsony jegybanki alapkamat és a szokatlanul alacsony infláció további lazítást vetítenek előre, ami szintén növeli az eladósodás veszélyét. Ezért az elemző arra számít, hogy jövőre – a kevesebb állami megrendelés miatt – visszaesik az építőipar, és a lakossági fogyasztás sem fog annyira növekedni, mint idén. Balatoni ezért idén – a többi elemzőhöz képest sokkal optimistábban – 2014-ben 3 százalék körüli növekedésre, míg 2015-ben 1,9 százalékos bővülésre számít.