Meddig tart a görög krízis? Obama felhívta Merkelt

-

A német kancelláron kívül az amerikai elnök beszélt Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel is. Obama két nap alatt másodszor telefonált, megegyezést sürgetett.


Az eurózóna állam- és kormányfőinek találkozója 7-kor kezdődött, előtte a pénzügyminiszterek tárgyaltak. A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk már ma megegyezést akar, közben a csúcstalálkozó helyszínén azt pletykálják, ez a mai rövid lesz, és vasárnapra egy újabb egyeztetést hívnak össze.


Az eurózóna pénzügyminisztereire állítólag a frászt hozta a görög pénzügyminiszter, mikor nem vitt semmit a csúcsra (Financial Times értesülés, két vezető tisztségviselőre hivatkozva), más értesülések szerint viszont új javaslaton dolgoznak a görögök. Utóbbit a Reutersnek hivatalosan megerősítették görög kormányzati források a Reutersnek: a legutóbbi csomagjukat átdolgozták, erről kedd este illetve szerdán tárgyalnak majd.

„Görögországnak hiteles javaslatokat kell bemutatnia, és gyors reformokra van szükség” - mondta Francois Hollande francia elnök a csúcstalálkozó előtt. Görögország csak így kaphat pénzt.

A Portfolio.hu idézi az ír pénzügyminisztert, aki a pénzügyminiszterek találkozója után azt közölte, „az általános benyomás az volt, hogy a görögök adósság-átütemezése egy járható útnak tűnik, a megállapodás főbb elemei legkésőbb hétfőn már életbe lépnek, az új megállapodás a régin alapszik majd, de jön hozzá pár új elem, az adósságelengedés nem került szóba az Eurócsoport ülésen, és a görögök várhatóan egy nagyobb lehívásra készülnek a hitelprogramból.

Közben a helyszínen lévő újságírók azon pánikolnak, miért szól egész júliusra a rendkívüli csúcsra adott belépőjük - írja a Guardian.

Vannak fejlemények: például a görög pénzügyminiszter bejelentette, „Brüsszelben megvan a politikai akarat, hogy Athén kapjon még egy esélyt”, valamint, hogy a görögök átmeneti finanszírozást kértek júliusra.