Mayweather bölcs lett, talán utoljára szólt be

Fotó: AFP / MARK RALSTON

-

Amilyen provokatívan képes viselkedni Floyd Mayweather még békeidőben is, legalább olyan meglepő, mennyire simulékony lett az utolsó meccse előtt. Még a meglehetősen lapos ellenfelét, Andre Bertót is dicsérte.


Floyd Mayweather vívott egy kisebb szócsatát az Év harcosa díjátadó gálán. A fődíjat ezúttal a korábban cselgáncsozó ketrecharcos nő, Ronda Rousey kapta, aki viccesen megjegyezte: „Kíváncsi vagyok, mit érez Floyd, hogy ezúttal egy nő győzte le”.

Mayweather a Manny Pacquiao elleni, bevételi rekordot döntő meccsére utalva odavetette: „Még nem láttam egyetlen bokszolót vagy MMA-harcost sem 300 millió dolcsit csinálni 36 perc alatt. Rousey hívjon fel, amikor sikerült neki.”

Ezt a csípős megjegyezést leszámítva azonban csupa kedvesség volt Mayweather. Gratulált Rouseynak a díjhoz, mondván „már úgyis vagy hatszor-hétszer voltam az Év harcosa, őszintén hiszem, hogy ő megérdemli”.


Az utolsó meccs

Mayweather szeptember 12-én, Las Vegasban vívja az utolsó meccsét, Andre Berto ellen. A 31 éves Berto volt már ugyan világbajnok, de az utolsó hat meccséből hármat elvesztett, a fogadóirodák pedig 16-szorost pénzt fizetnének, ha most megverné Mayweathert.

A korábban öt súlycsoportban is világbajnok 38 éves bokszoló eddig mind a 48 profi meccsét megnyerte. Ha Bertót is legyőzi, beállítja a legendás nehézsúlyú bajnok, Rocky Marciano rekordját, aki 1956 áprilisában úgy vonult vissza, hogy mind a 49 profi mérkőzésén győzött.

Mayweather májusban egyhangú pontozással verte Pacquiaót, így immár három vb-övet birtokol: a WBC-ét (Boksz Világtanács) és a WBA-ét (Boksz Világszövetség) ő tette kockára, a WBO-ét (Boksz Világszervezet) Pacquiao. Az évszázad meccsének beharangozott találkozó még a vesztes Pacquiaónak is hozott 125 millió dollárt, de a közönség csalódott volt, mert a Fülöp-szigeteki bunyós nem volt méltó ellenfele Mayweathernek, mint utóbb kiderült, részben egy sérülés miatt.


A különbség

Bár sokan megkérdőjelezik, Mayweather ragaszkodik ahhoz, hogy „szeptember 12-e lesz az utolsó tánc. Másnap már csak hátradőlnék, és néznék egy kis focit. A legjobb oktatást akarom adni a gyerekeimnek, és velük akarom tölteni minden napomat.”

Szokatlanul békés nyilatkozat ez Mayweathertől, aki ráadásul az ellenfeléről is csak csupa jót mondott.

„Andre Berto és Pacquiao közt ti, a média vagytok a különbség, mert annyira ajnározzátok Pacquiaót. Nekem az volt a feladatom, hogy menjek ki, legyek Floyd Mayweather, legyek egy sakkozó, találjam ki, hogyan nyerhetek. És pont ezt tettem – magyarázta. – Aztán szétnéztem a súlycsoportomban, vajon van-e, aki mindig izgalmas meccseken bokszol, gyors, és mindig száz százalékot ad? Csak egy embert találtam, Andre Bertót, akit nem lehet nem észrevenni. Eltökélt, akárcsak én, és kemény munkára kényszerít.”


Mayweather és Berto Las Vegasban


Berto mintha kicsit bizonygatta volna, hogy ott a helye a ringben: „Floyd túl van a Pacquiao-meccsen, a szurkolók persze most könnyen leírnak engem, de én nem törődöm ezzel. Láttak valaha is unalmas Andre Berto-meccset? Végül mindig piszok sokat melózunk. Hosszú ideje dolgozom, és most elérkezett az aratás ideje.”

Abban viszont sokan kételkednek, hogy Mayweather számára elérkezett-e a visszavonulás ideje, de ő váltig állítja, hogy igen: „A 49-es szám a lényeg. Félelmetes karrierem volt. Idősebb vagyok, bölcsebb vagyok, és az egészségem fontosabb bárminél. Szeptember 12-én bokszolok utoljára.”