May szerint kizárt egy újabb népszavazás a Brexitről

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A kormányfő szerint végrehajtják a választók döntését.


Nem lesz újabb népszavazás az Egyesült Királyság EU-tagságáról – mondta Theresa May. A kormányfő a tavalyi kampányban a bennmaradást pártoló tábor tagja volt, a népszavazáson a bennmaradásra szavazott.

"Annak idején jó okkal tettem így, de a körülmények változnak" – mondta May, aki szerint a feladat most a Brexit végrehajtása. A kormányfő egy rádióműsor vendége volt. A műsorvezető megismételt kérdésére, hogy ha "ma tartanának egy újabb népszavazást, azon hogyan voksolna", May indulatosan azt válaszolta, hogy "mondhatnám azt is, hogy a bennmaradásra szavaznék, de azt is, hogy a kilépésre, csak azért, hogy adjak valamilyen választ erre a kérdésre".

Majd azt mondta, hogy nem lesz újabb népszavazás az EU-tagságról. "Végrehajtjuk azt, amire a brit nép szavazott, végrehajtjuk a Brexitet, és 2019. március 29-én kilépünk az Európai Unióból" – mondta a miniszterelnök.

May idén március 29-én jelentette be a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását. Ez a cikkely szabályozza a Brexit-folyamatot. Az 50. cikkely alapján a brit EU-tagság a bejelentése után két évvel szűnik meg. London és az EU azonban köthet olyan szerződést, amely ennél korábban hatályba lép, de a tárgyalások a két évben meghatározott időtávlaton túl is meghosszabbíthatók. Így a brit tagság elvileg 2019 márciusa előtt, illetve utána is megszűnhet.