May: London egyedi és kreatív kapcsolatrendszert akar az EU-val

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Az Európai Bizottság máris elvetette a londoni kezdeményezést.


Nagy-Britannia nem olyan modellek alapján akarja új kapcsolatrendszerét kialakítani az EU-val, amelyeket más országok már alkalmaznak, hanem egyedi és kreatív megoldásokra törekszik – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May hétfő este részletes tájékoztatást adott az alsóházban a múlt havi firenzei beszédéről, amelyben kormányának célkitűzéseit vázolta a Brexit utáni időszakra. Beszámolt arról is, hogy kormánya miként tervezi e célok elérését.

May azt mondta, London elveti az olyan új kapcsolatrendszert az EU-val, amelynek alapja az Európai Gazdasági Térségben (EEA) viselt tagság lenne. Szerinte ugyanis az EEA-tagság azt jelentené, hogy Nagy-Britanniának a jövőben is automatikusan és teljes mértékben el kellene fogadnia az új EU-szabályokat, amelyek kidolgozására viszont uniós tagságának megszűnése után csekély befolyása lenne.

A brit kormány olyan jellegű szabadkereskedelmi megállapodásra sem törekszik, amilyent Kanada kötött az EU-val, mivel ez olyan korlátokat emelne a kölcsönös piaci hozzáférés elé, amelyek sem a brit, sem az EU-gazdaságnak nem válnának hasznára – mondta a miniszterelnök. May szerint London olyan egyedi és nagyratörő gazdasági partnerséget javasol az EU-nak, amely tükrözi azt a példátlan helyzetet, hogy e partneri viszonynak mindkét fél azonos szabályokkal és szabályozókkal indul neki.

Nagy-Britannia fenntartja elkötelezettségét a kétoldalú szabadkereskedelem mellett, és ehhez olyan keretrendszerre lesz szükség, amely lehetővé teszi a szabályok összehangolását az EU-val, de az eltérést is olyan pontokban, amelyekben Nagy-Britannia ezt szükségesnek látja.

Szerinte jóllehet Nagy-Britannia 2019. március 29-én kilép az EU-ból, azonban átmeneti időszakot javasol az új kapcsolatrendszer zökkenőmentes meghonosítása érdekében. May szerint London azt javasolja, hogy e "szigorúan korlátozott idejű" bevezetési időszakban az EU és Nagy-Britannia a jelenlegi feltételekkel férhessen hozzá egymás piacához.

A bevezetési időszakban a külföldi EU-állampolgárok továbbra is letelepedhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Királyságban, de számukra akkor már regisztrációs rendszer lesz érvényben. May szerint ez a határok feletti ellenőrzés visszaszerzéséhez szükséges majdani új bevándorlási rendszer előkészítésének egyik alapvető fontosságú eleme lesz.

A brit kormány azt szeretné, ha a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok az országban maradnának, mert London nagyra értékeli az általuk nyújtott hozzájárulást a brit gazdasághoz. May reméli, hogy a viszonosság alapján e kérdésről a kilépési tárgyalásokon rövid időn belül megállapodásra lehet jutni.

A brit kormányfő szerint a Brexit után két évig lehetnének érvényben az átmeneti intézkedések. May szerint az új partneri kapcsolatrendszerhez vezetői készségre és rugalmasságra lesz szükség, de nemcsak Nagy-Britannia, hanem az EU-ban maradó 27 tagállam részéről is.

A tárgyalások következő – elsősorban a kereskedelmi kapcsolatokról szóló – szakasza előtt most "az ő térfelükön a labda" – mondta May, aki derűlátóan ítéli meg annak az esélyét, hogy London kedvező választ kap az uniós partnerországoktól.

Az Európai Bizottság azonban elutasítóan reagált May felvetésére. Margarítisz Szkínász, a bizottság szóvivője szerint világosan két szakaszra osztották a tárgyalási folyamatot, és amíg nem sikerül rendezni a brit kilépési feltételek legfőbb kérdéseit, addig nem lehet megkezdeni az egyeztetést a jövőbeni kapcsolatokról, köztük a kereskedelmi viszonyról.

"A labda tehát teljes mértékben az Egyesült Királyság térfelén pattog" – mondta Szkínász.