May kudarca a választási eredmény

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

A lapok azt latolgatják, milyen mozgástere maradt a londoni politikának a Brexit előtt.


A FAZ szerint sok jel utal arra, hogy a fiatal választók szavazatai okozták Theresa May kudarcát, és nekik tulajdonítható, hogy az egyértelmű győztes Jeremy Corbyn munkáspárti vezető. A kampány meghatározó témája nem a Brexit volt. Sok választónak fontosabbak voltak a jelenlegi, személyes életkörülményei, a magas lakbérek, a vidéki karrierlehetőségek hiánya. Egyre terjed az a "rossz érzés, hogy ebben az országban már csak annak van jövője, aki valamelyik csillogó londoni banktoronyban dolgozik", és bár nem minden munkáspárti választó ért egyet Corbynnal, hogy az államosítás a megoldás, mégis rá szavaztak, "mert ő legalább észreveszi a problémákat".

A Die Welt szerint a brit választóknak jó érzékük, "egyfajta beépített handabanda-detektoruk" van annak felismeréséhez, ha a politikai elit már megint nem áll ellen a csábításnak, hogy taktikai manővereket hajtson végre hatalma megőrzése érdekében. Azonban ugyanezekben a választókban a jelek szerint "szinte mazochista szenvedély" is munkál, és arra ösztönzi őket, hogy a lehető legintenzívebben flörtöljenek a végzettel. Nigel Farage-nak, az UKIP volt elnökének "csapták a szelet, hogy megbüntessék David Cameront", May-t pedig azzal büntetik, hogy "Jeremy Corbyn szocialista illuzionistát" egészen a kormányfői hivatal küszöbéig tolják szavazataikkal. "Ha úgy tetszik, Corbyn az új Farage: egy politikus, aki teljességgel irracionális választási programmal túldimenzionált sikert ér el, mert a választók nem akarják eltűrni a kormány fennhéjázó magatartását."

A Süddeutsche Zeitung szerint Nagy-Britannia egy évvel ezelőtt még az EU "nagyra becsült tagja volt", és a törvényhozásban abszolút többséggel rendelkező konzervatív kormány vezette, de Cameronnak és May-nek „sikerült elérnie, hogy ma a Brexit-folyamat senkiföldjén sodródik és nincs stabil kormánya”. „Az arrogancia, az alkalmatlanság és az opportunizmus keveréke révén a két tory politikus ok nélkül válságba döntötte az országot, amely olyan karakteres miniszterelnököket termelt ki, mint Winston Churchill és Margaret Thatcher." A Süddeutsche Zeitung szerint Cameron és May "egész Európát is gyengítette". Ennyi „balfogás megérdemli a történelmi jelzőt”,

A Libération, a Le Figaro és a Le Monde is úgy ítélte meg, hogy May a saját arroganciájának és elrontott kampányának köszönheti, hogy pártja elvesztette az abszolút többséget. A Libération szerint a konzervatívok ezt nem fogják neki megbocsátani, a párton belüli potenciális utódok már készítik a támadási stratégiákat a miniszterelnök elmozdítására, akinek a helyzete olyannyira meggyengült, hogy nem valószínű, hogy az év végéig a helyén maradhat. Ez a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját is megkérdőjelezi, amelynek lényege, hogy az Egyesült Királyság kivonul az EU egységes belső piacáról is. A Brexitre szavazók többsége úgy tűnik, hogy nem feltétlenül a kemény Brexitre szavazott, és szeretne bent maradni az uniós piacon. Brüsszelben és Párizsban is attól tartanak, May az EU-val folytatott tárgyalásokon még inkább kiszámíthatatlanabbá válik.

A Le Figaro szerint a britek a választáson megerősítették, hogy távozni akarnak az EU-ból, de a Brexitről tartott népszavazás után egy évvel egyre homályosabb, hogyan fog megtörténni a válás, és a június 19-én kezdődő tárgyalások egyre bonyolultabbnak tűnnek.

A Le Monde szerint a választási eredmény miatt elképzelhető, hogy június 19-én nem kezdődnek meg a tárgyalások, miután nem tudni, hogy ki lesz a brit főtárgyaló és milyen menetrenddel, kemény vagy puha Brexit érdekében. "Az európaiak részéről jelenleg egy dolog biztos: a Brexit nehezen visszafordítható politikai folyamat", s Brüsszelben mindenki türelmetlenül várja, hogy a tárgyalások megkezdődjenek végre.

A választás eredményétől függetlenül az Egyesült Királyság továbbra is minden bizonnyal ki fog lépni az EU-ból, de a radikális szakítás lehetősége jóval kevésbé valószínű, mint korábban – írja a The Wall Street Journal. A konzervatívok meggyengülése növeli a kockázatát annak, hogy nem sikerül megállapodásra jutnia a feleknek a jövőbeli kapcsolatokról, ugyanakkor úgy tűnik, London kénytelen lesz felhagyni azzal a politikájával, miszerint jobb kilépni egyezség nélkül, mint rossz egyezséget kötni.

A Politico szerint az EU-nak nincs oka ünneplésre. Nagy a bizonytalanság, milyen következményekkel fog járni a választási eredmény, késlelteti-e az egyeztetések megindítását, változni fog-e a brit kormány tárgyalási pozíciója? Jelenleg szó sincs a Brexitet övező brit politikai konszenzus megváltozásáról, de fel kell készülni minden váratlan fordulatra. Ugyanakkor még ha London vissza is akarná fordítani a kiválás folyamatát, ez jogilag és politikailag egyaránt rendkívüli kihívást jelentene.

A kemény Brexit végét jelenti a brit választási végeredmény Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerint. A Corriere della Sera-nak azt mondta, a brit szavazók megmutatták, hogy az EU-val való teljes szakítást nem tartják pozitívnak. Az EP elnöke szerint tárgyalásokon az EU mindent megtesz polgárai jogainak védelmében. A szigetországban élő 600 ezres olasz közösség nagy ünnepléssel fogadta a May vezette konzervatívok gyengülését, abban bízva, hogy ezzel a Brexit után kevésbé szigorú szabályok vonatkozhatnak rájuk.

Az Il Sole 24 Ore szerint ez a második pofon, amelyet Nagy-Britannia ad Európának. Az első a Brexit-népszavazás volt, amelynek eredményét az EU "csodálkozással és hitetlenkedve" fogadta. Alig telt el egy év, amely alatt az EU nagy nehezen kialakította saját stratégiáját és készen állt tárgyalóasztalhoz ülni, London ismét megkeverte a kártyákat. A brit választás eredménye ugyanis ismét bizonytalanságot, megosztottságot teremtett és tovább nehezíti a Brexit-tárgyalásokat.

Az osztrák Kurier szerint May katasztrófájának tanulsága az, hogy még Nagy-Britanniában sem nyerhető választás uniós ellenségképpel. A fiatal választók alig látják értelmét az új brit elszigeteltségnek, még akkor sem, ha mindez csipetnyi "világbirodalmi nosztalgiával" fűszerezett. "Ezzel a választással Nagy-Britannia egy kicsit közelebb került Európához."

A Der Standard szerint a választás eredménye nagy esélyt jelent a briteknek és az EU-nak egyaránt. A jelen állapot szerint a Nagy-Britannia unióból való kilépését ellenzők többségben lehetnek az alsóházban, és egy új népszavazást írhatnak ki. A fiatal választók kihasználták a lehetőséget és megbüntették az idősebbeket a Brexitért, hiszen a tavaly júniusi voksoláson a fiatalabbak maradtak elsősorban otthon.

A Die Presse szerint a kilépési tárgyalások idején meggyőző vezetőre lenne szüksége Nagy-Britanniának, azonban csak egy vereséget szenvedett kormányfője van. May esetleges bukása és egy néhány hónapon belüli ismételt miniszterelnök-csere csak fokozná a káoszt. Maynek nem maradt más választása, mint előre menekülni és gyorsan bejelenteni a kisebbségi kormányzást annak érdekében, hogy a visszalépésről szóló belpolitikai viták nehogy elharapózzanak.