May fékezné az Egyesült Királyság kilépését

Fotó: AFP / ROBERT PERRY

-

Therese May brit belügyminiszter szerint nem kell új választásokat kiírni a jelenlegi parlament megbízására.


A Brexit után nem szabad kísérletet tenni arra, hogy Nagy-Britannia mégis az Európai Unió tagja maradjon – mondta Theresa May belügyminiszter, mások mellett az egyik jelentkező a David Cameron lemondása miatt megüresedő kormányfői posztra. Szerinte arra sincs szükség, hogy a „hátsó ajtón keresztül” visszatérjenek az unióba, vagy új népszavazást indítsanak a kérdésről.

Az EU-tagságról tartott népszavazás előtt George Osborne pénzügyminiszter felvetette, hogy ha a többség a kilépésre szavaz, akkor ő pótköltségvetést nyújt be a várható gazdasági sokk hatásainak kivédésére. Therese May szerint nem kell új választásokat kiírni a jelenlegi parlament megbízatására, vagyis 2020 előtt, és nincs szükség rendkívüli költségvetésre sem.

A belügyminiszter hozzátette:
nem szabad elindítani a kilépési folyamatot, amíg nem áll össze egyértelműen a brit kormány tárgyalási stratégiája. Ez azt jelenti, hogy idén nem indul el a folyamat. Ha Theresa May kerül a Konzervatív Párt és a brit kormány élére, ő lenne Nagy-Britannia második női miniszterelnöke Margaret Thatcher után.