May: Az USA és Nagy-Britannia ellenáll a Nyugat hanyatlásának

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

Theresa May felszólalt a republikánusok philadelphiai tanácskozásán, ahol azt mondta, hogy Oroszország, Kína és India fenyegeti a nyugati világot.


Theresa May, az Egyesült Királyság kormányfője – aki pénteken találkozik Donald Trump elnökkel – meglátogatta a republikánus törvényhozók philadelphiai tanácskozását, ahol beszédet mondott.


May azt mondta, hogy a liberális intervenció doktrínáját elvették. Elmúlt már az az idő, amikor az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok más országokat rohant le azért, hogy ott nemzetépítésbe kezdjen. May szerint London és Washington viszonya különleges, és bár az erős Egyesült Államok képes vezetni a világot, Washington ezt egyedül nem teheti meg, szövetségeseivel kell összefognia.


Ismét együtt kell vezetnünk (...), közös a felelősségünk a vezetésben, mert ha hátralépünk, és más lép előre, az rossz lesz Amerikának, Nagy-Britanniának és a világnak is

– mondta May.

May szerint az Egyesült Királyságnak és Donald Trump Amerikájának küldetése, hogy ellenálljon a Nyugat hanyatlásának, amellyel szerinte Oroszország, Kína és India fenyeget. Kínáról azt mondta, reméli, hogy a felemelkedő hatalmak demokratizálódni fognak, és számukra is fontos lesz a szabadság értéke, de ha nem, akkor a Nyugatnak kell ezekért síkraszállnia.

A brit kormányfő a Vlagyimir Putyin irányította Oroszországra utalva pedig azt mondta:


Amikor Oroszországról esik szó, bölcs dolog ebben is Reagan elnök példáját követni, aki Mihail Gorbacsovval folytatott tárgyalásain ahhoz az elvhez tartotta magát, hogy »bízz, de ellenőrizz«. Putyin elnökkel kapcsolatban az a tanácsom, hogy »működj együtt, de légy elővigyázatos«.

A brit politikus azt mondta, hogy elutasítja a múlt kudarcot vallott politikáját, de arra biztatta az amerikaiakat, hogy ne vonuljanak vissza, mivel az ENSZ és a NATO igenis fontos szervezetek. Szerinte ha kell, a Nyugatnak közbe kell lépnie.

May szerint a radikális iszlám a világot érő egyik új fenyegetés. Utalt arra, hogy Irán rossz befolyással van a közel-keleti térségre, és amellett érvelt, hogy a Nyugatnak össze kell fognia Oroszországgal a szíriai helyzet rendezése érdekében.

May pénteken tárgyal Trumppal. Ő lesz az első külföldi kormányfő, akit a múlt héten beiktatott amerikai elnök fogad.