May: a dolgozó embereket szolgálom

Fotó: Wiktor Dabkowski / Wiktor Dabkowski

-

Megtartotta első miniszterelnöki beszédét Theresa May, Nagy-Britannia új kormányfője leendő lakhelye, a londoni Downing street 10. előtt. Beszédében egyértelművé tette: mindent elkövet annak érdekében, hogy a szigetország a Brexit után se essen szét.


A miniszterelnöki rezidencia előtt felállított pulpitusnál mondta el Nagy-Britannia második női miniszterelnöke, Theresa May első beszédét. Azzal kezdte, hogy a nap folyamán felkereste a királynőt, akitől engedélyt kért és kapott kormányalakításra. Ezt követően elődje, David Cameront méltatta, akit igazi, modern tory miniszterelnöknek nevezett.

May beszédében azt ígérte: meg fogja erősíteni az Egyesült Királyságot mint a nemzetek szövetségét. (A miniszterelnök ezzel arra utalt, hogy a brit államot alkotó nemzetek közül a skótok és az észak-írek a Brexitet követően azonnal felvetették kilépési szándékukat a korona alól, hogy ezzel mentsék uniós tagságukat.) A kormányfő beszélt az igazságtalanságok elleni harc fontosságáról, és azt ígérte, hogy javítani fogja a hátrányos helyzetűen életfeltételeit. Hozzátette: nem a gazdagokat vagy a hatalmasságokat, hanem a dolgozó embereket akarja szolgálni miniszterelnökként.

A Brexittel kapcsolatban May kijelentette: az Egyesült Királyság komoly kihívással néz szemben , de az ország a helyzet magaslatán áll, és ahogy a múltban, úgy a jövőben is Nagy-Britannia "bátor és pozitív szerepet" tölt majd be a világban.


Johnson tárcát kapott

Boris Johnsont, London volt polgármesterét nevezte ki külügyminiszterré May. Az eddigi külügyminiszter, Philip Hammond pénzügyminiszter lett, az eddigi pénzügyminiszter, George Osborne pedig távozik a kormányból. Johnson a konzervatívok befolyásos politikusa, aki az EU-tagságról szóló népszavazás előtt a Brexit frontembere volt. Miniszteri tisztséget soha nem töltött be, bár az előző miniszterelnök, David Cameron szélesebb körű politikai kabinetjének tagja volt.

Korábban őt tartották Cameron legesélyesebb utódjelöltjének, de belvillongások miatt végül nem indult az utódválasztási versenyben. Nem Johnson lesz azonban a brit EU-tagság megszüntetéséről Brüsszellel és az uniós társállamokkal folytatandó majdani tárgyalási folyamat egyszemélyi felelőse. May bejelentette, hogy külön Brexit-minisztérium jön létre, és azt a konzervatívok veteránja, David Davis vezeti majd. Davis az 1990-es években, John Major kormányában EU-ügyekkel foglalkozó államtitkár volt, majd a Konzervatív Párt ellenzéki időszakában az árnyékkormány belügyminiszter-jelölti tisztségét töltötte be.

May eddigi posztjára, a belügyminisztérium élére Amber Rudd eddigi energiaügyi miniszter került, Michael Fallon védelmi miniszter megtartotta tisztségét. Liam Fox, a korábbi védelmi miniszter a nemzetközi kereskedelmi minisztériumot vezeti.

May kormányában a legnagyobb jelentőségű tárcák élére egyenlő arányban kerültek EU-párti, illetve Brexit-támogató politikusok. Az előbbiek közé tartozik Hammond, Fallon és Rudd, az utóbbi csoportba Johnson, Davis és Fox. A bennmaradást pártoló tábor egyik befolyásos alakja Osborne eddigi pénzügyminiszter, aki szerda este bejelentette, hogy nem kíván a továbbiakban részt venni a kormányzati munkában.

Osborne-t a Brexit-párt - élén Johnsonnal - kifejezetten gyűlölte a kilépés esetére megfogalmazott, súlyos gazdasági következményeket, adóemeléseket és kiadáscsökkentéseket kilátásba helyező sorozatos figyelmeztetései miatt. A népszavazás előtt Osborne azt mondta, kilépés esetén pótköltségvetést nyújt be a várható gazdasági sokk hatásainak kivédésére. May azonban programadó beszédében azt mondta, nincs szükség vészhelyzeti költségvetésre, és kormánya ilyent nem is terjeszt be.