MÁV: biztonsági szempontok miatt állítottuk le a vonatokat

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Nem volt garantált a Keleti pályaudvar üzemszerű működése. A szerelvények fékbiztonsági ellenőrzését már csak rendőri segítséggel tudták elvégezni. A hamisított müncheni jegyeket nepperek árulták – sorolta az okokat Dávid Ilona, a MÁV vezérigzgatója, miért szünteltik a Nyugat-Európába induló járatokat, miért szigorítottak a jegyvásárláson


A MÁV a pályaudvar lezárásáról szóló döntés előtt konzultált a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal – válaszolta kérdésre Dávid Ilona a a MÁV Zrt. Keleti pályaudvaron tartott sajtótájékoztatóján. Miután a döntést meghozták, ezt a rendőrség tudomására hozták, majd a rendőrség döntött úgy, hogy megszünteti a pályaudvar lezárását, mondta.

A döntésnek kizárólag utasbiztonsági, és vasútbiztonsági okai voltak. A pályaudvar üzemszerű működése már nem volt garantálható, a szerelvények összeállítását akadályozták a menekültek. Ezért döntöttek amellett, hogy Bécsbe – határozatlan ideig – már csak Hegyeshalomról induló járattal lehet eljutni.

Akinek van nemzetközi jegye, bármelyik belföldi járatot használhatja, hogy eljusson Győrbe. Ott még egy átszállás vár rá, hogy Hegyeshalomba érjen, ahonnan indítják a Nyugat Európába tartó vonatokat – ezt Feldmann Márton, a MÁV értékesítési vezérigazgató-helyettese magyarázta. Győrbe óránként indulnak járatok, az utazók figyelmébe ajánlotta a Déliből induló korszerű motorvonatokat.

A másik út Szlovákián át vezet. Ehhez azonban el kell jutni Sturovóba, mivel a szlovák vasúttársaság nem hajlandó Szobról indítani a Prágába tartó szerelvényeket.Hamis a jegy

A megváltott jegyekkel kapcsolatban elmondta, a 40 euró alatti jegyeket gond nélkül vissza lehet váltani. Az annál drágábbakhoz kérelmet kell beadni a nemzetközi jegypénztárakban. Ez az eljárás egyébként megfelel a nemzetközi vasúti személyszállítási egyezményeknek – jegyezte meg Feldmann.


Dávid példaként hozta fel a 29 eurós müncheni kirándulójegyet, amely a legkedveltebb volt a menekültek körében. Ezeket hamisították, a sorszámokat átírták, majd magasabb áron értékesítették – emiatt szigorították a nemzetközi jegyvásárlási szabályokon – mondta a vezérigazgató.

Az értékesítési vezérigazgató-helyettes azt nem tudta megmondani, hány müncheni jegyet adtak el és váltottak vissza, szerinte nem nőtt meg jelentősen az ezeket vásárlók száma, ahogy a visszaigénylőké sem.

Kérdés hangzott el arról a szerelvényről, amelyet úgy indítottak el hétfőn Bécsbe, hogy tíz perccel korábban a túlzsúfoltság miatt még nem vállalta a vonat vezetője az indítását. Ezzel kapcsolatban Feldmann kijelentette, minden esetben a vonat személyzete hoz döntést arról, hogy a szerelvény biztonsággal továbbítható-e.