Matyi Dezső is belátta, hogy hibázott az Alexandra

Fotó: MTI/MTVA / Simó Endre

-

A könyvkereskedő olcsóbbá teszi bolthálózatát, és erősít az online értékesítésben. Vidéken még ingyen is kiviszi a könyvet. Helyére a Libri furakodik be.


Augusztustól 10 olyan boltját szünteti meg az Alexandra, amely plázában van. Igaz, közben a régebbiek helyett új Alexandra könyvesboltok is nyílnak. Az érintett üzletek: Alba Plaza, Csepel Plaza, Duna Plaza, Győr Plaza, Miskolc Plaza, Nyír Plaza, Kaposvár Plaza, Szeged Plaza, Szolnok Plaza, Zala Plaza. Az átszervezés után 39 településen 61 üzlete lesz, és saját számításai szerint még így is Magyarország legkiterjedtebb és legnagyobb könyvesbolthálózatát üzemelteti majd.

Szabó Tünde, az Alexandra könyvesboltokat üzemeltető Rainbow Üzletlánc Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az Alexandra hamarosan új arculattal, megújult honlappal jelenik meg, és további újításokat is tervez. Az interneten rendelt könyvek házhoz szállítása pedig augusztus 1-jétől ingyenes lesz azokon a településeken, ahol nincs Alexandra könyvesbolt, így az online rendelt kiadványok Alexandra boltban történő átvétele nem megoldható.

Az Alexandra már a kétezres évek végére fizetési nehézségekkel küszködött, amit többnyire a túlságosan gyors növekedéssel és a nagy bolthálózattal magyaráztak. A tulajdonos, Matyi Dezső, aki a rendszerváltás idején vásári könyvárusítással kezdte, majd milliárdossá nőtte ki magát, két évvel ezelőtt megkezdte cégei átszervezését. A csoport központi tagját, a Pécsi Direkt Kft.-t gyakorlatilag kiürítette, idén márciusban megkezdődött a cég felszámolása. Egyelőre nem tudni, hogy a 10 milliárd forintot is meghaladó adóssággal mi lesz.

Közben ugyanakkor erőteljes növekedésbe kezdett a Libri-Shopline-csoport. Ennek a tulajdonosai között van a Közép-európai Média és Kiadó Zrt., amelyet a kormánnyal is jó kapcsolatokat ápoló Spéder Zoltán és Nobilis Kristóf neve fémjelez. Néhány hete a Libri már jelezte, hogy alexandrás boltokat vesz át a plázákban, és már az állásokat is meghirdette azokban a városokban, ahol Matyi Dezső most visszahúzódik a plázákból.