Matthew McConaughey borhamisítási botrányba keveredik

Fotó: AFP/Robyn Beck / AFP/Robyn Beck

-

Filmben is feldolgozzák a huszadik század egyik legnagyobb borhamisítási botrányát. Egy Hardy Rodenstock nevű férfi azt állította, hogy Thomas Jefferson, egykori amerikai elnök néhány üveg borának birtokában van. A nedű persze hamisított volt, mégis átverte a világ legnagyobb borkritikusait és borgyűjtőit.


1985-ben a Christie’s aukciósházban árverésre bocsátottak egy bordeaux-i Chateau Lafitte bort, amelyről azt állították, hogy egy 1787-es évjáratról van szó. Az üvegen a „Th. J” monogram állt, utalva ezzel arra, hogy a bor a néhai amerikai elnök, a Függetlenségi nyilatkozat megírója és a köztudottan borrajongó Thomas Jefferson tulajdonában volt. Az árverésen a hatalmas értékűnek tartott ital 150 ezer dollárért kelt el - írja a Guardian. A vásárló a Forbes kiadó jelenlegi alelnöke, Christopher Forbes volt. Forbesban bizonyára fel sem merült, hogy hamis bort vásárol, hiszen az aukción a kalapácsot maga Michael Broadbent, a világ egyik leghíresebb borkritikusa ütötte le. A több száz évesnek beállított üveg és tartalmának eredete még évekig titokban maradt.


Egészen addig, amíg egy másik milliárdos, Bill Koch, aki szintén vett a „Thomas Jefferson gyűjteményéből kikerült borokból”, fel nem göngyölítette az ügyet. Koch 2005-ben kiállítást akart szervezni nagy értékű boraiból, de a bostoni Szépművészeti Múzeum előbb meg akart győződni az italok eredetéről. Miután a milliárdos nem tudta bebizonyítani, hogy a palackok már az egykori elnök kezében is voltak, felbérelt egy magánnyomozót, hogy nézzen már utána egy bizonyos Hardy Rodenstock nevű német embernek, akitől annak idején a borokat beszerezte. Rodenstock nevét a gyűjtők jól ismerték, hiszen az üzletember arról volt híres, hogy régi, elfeledettnek hitt borokat tudott felkutatni.


Ekkor derült ki, hogy a méregdrágán megvett borokat Rodenstock saját otthonában, vegykonyhájában hamisította. Különböző tesztekkel, radioaktív izotópos kísérlettel bebizonyították, hogy az 1780-as évekből származó boroknak beállított italokat valójában 1962-ben állították elő. A történetnek per és kártérítés lett a vége.


Benjamin Wallace író A milliárdos ecete (The Billionaire's Vinegar) című könyvében meg is írta a történetet, és ebből készül most Michael Brandt és Derek Haas forgatókönyve alapján a filmes feldolgozás. A Sony gyártásában készülő filmben az Oscar-díjas Matthew McConaughey játssza a főszerepet, ám a rendező személye egyelőre még nem nyilvános.