Matolcsy szerint még nem elég erős Magyarország

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A jegybankelnök szerint az euró bevezetésére még várni kell.


Addig nem érdemes bevezetni az eurót Magyarországon, amíg a magyar gazdaság nem elég erős - mondta Matolcsy György jegybankelnök egy konferencián. A nemzeti valuta sok megrázkódtatás között is stabil maradt, az Alaptörvény pedig szövegébe emelte azt, így annak is részévé vált - mondta. Magyarország 12 éve lépett be az Európai Unióba, s azóta folyamatosan nyitott kérdés, hogy mikor csatlakozik az ország az eurózónához is.

A csatlakozás egyébként kötelező, vagyis az euró nélküli tagság csak átmeneti időszakként értékelhető, valójában a felzárkózást szolgálja. „Nemzeti pénzünket, a család fizetőeszközét azonban csak akkor érdemes feladnunk, ha már elég erősek vagyunk, a reálgazdaság felzárkózása és az államadósság szintje is megfelelő" - mondta Matolcsy.

A jegybankelnök szerint akkor lehetséges Magyarország és az eurózóna számára is a csatlakozás, ha az egy főre jutó bruttó hazai össztermék eléri az eurózóna tagállamai átlagának 100 százalékát, az államadósság szintje pedig 50 százalék alá csökken - olvasható az MNB közleményében.Az egy főre jutó GDP az Eurostat szerint tavaly a tagállamok átlagának 68 százaléka volt, az államadósság pedig a GDP arányában számolva 75 százalék felett áll. Valójában az államadósságnak a GDP 60 százaléka alá kell süllyednie, az 50 százalék Magyarország maga által kitűzött célja, uniós szinten nincs jelentősége. Az infláció és az államháztartási hiány már az előírt szint alatt van, s előreláthatóan így is marad.