Matolcsy nem hagyta magát

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Magyar Nemzeti Bank tovább csökkentette a jegybanki alapkamatot. Ennek következményeként gyengülhet a forint, ami élénkítheti a gazdaságot. Az elmúlt hónapokban Matolcsy György többször érvelt ezen forgatókönyv mellett.


A Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően 15 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot, így az most 1,05 százalékon áll. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint a következő hónapokban a jegybank legalább 0,75 százalékig csökkentheti az alapkamatot.

Erre az ad lehetőséget, hogy az árak továbbra sem emelkednek, az infláció közelében sincs a 3 százalékos célnak, ráadásul még további áfacsökkentésekre készül a kormány. Így nyugodtan gyengíthető a forint, ami azért jó a gazdaságpolitikusoknak, mert akkor a magyar áruk könnyebben eladhatók külföldön, és így gyorsabban növekszik a gazdaság.

Az elmúlt hónapokban sehogy sem sikerült kizökkenteni a forintot abból a helyzetből, hogy egy euróért nagyjából 310-312 forintot kelljen fizetni. Márpedig Matolcsy György jegybankelnök ennél gyengébb forintot szeretne látni.

Az elemzők arra számítanak, hogy az év végéig 318-320 forintig gyengülhet a forint. Ettől drágábbak lehetnek a külföldi termékek, valamivel többet kell fizetni a benzinért, és drágulhat például a nyaralás is.

Hosszabb távon viszont visszaaraszolhat az olaj ára egy magasabb szintre, beindul az állami költekezés, és a bérkövetelések is előbb-utóbb felfelé hajtják az árakat - mondja a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere, Bebesy Dániel. Ha pedig az infáció érezhetően megindul felfelé, akkor a kamatcsökkentés sem folytatható, hiszen végső soron mégiscsak a nemzeti valuta értékállósága a Magyar Nemzeti Bank elsődleges feladata.