Matolcsy levélben reklamál a The Economist főszerkesztőjénél

Fotó: MTI/Kovács Attila / MTI/Kovács Attila

-

Levelet írt Matolcsy György a The Economist című brit lap főszerkesztőjének. A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifogásolja, hogy a kedvezővé vált magyar makrogazdasági mutatókat a korábbiakkal ellentétben a lap már nem teszi közzé – olvasható a Napi Gazdaságban.


A lap értesülése szerint a levélben Matolcsy György kifogásolja, hogy a The Economist a korábbi gyakorlattal szemben április 25-e óta nem közli a Magyarországra vonatkozó makrogazdasági indikátorokat, miközben például a több szempontból hazánkhoz hasonlítható cseh gazdaságét igen. Az MNB elnöke szerint az adatok elhagyása hátrányosan érinti a magyar gazdaság megítélését.


„Egyrészt mint lapjuk több évtizede rendszeres olvasója, másrészt mint aktív gazdaságpolitikai szakember szeretnék elégedetlenségemnek hangot adni” – áll Matolcsy levelében a Napi Gazdaság honlapja szerint. Az MNB elnöke szerint a magyar kormány válságkezelési eszközei sikeresek voltak, ezeket az eredményeket azonban a brit lap elhallgatja.

„Az adatok elhagyása hátrányosan érinti a magyar gazdaság megítélését. Ráadásul annak időzítése azt a látszatot kelti, mintha a The Economist a magyar gazdaságpolitikának a múltban kétségtelenül meglévő problémáit igazoló adatokat még igen, de az elmúlt évek sikereit igazoló adatait már nem kívánná az olvasók számára is elérhetővé tenni” – írja Matolcsy György, aki arra kéri a főszerkesztőt, a jövőben tegyék közzé az újabb magyar adatokat is.