Matolcsy: legkorábban 2031-ben lesz eurónk

Fotó: Europress/AFP/John Thys / Europress/AFP/John Thys

-

Az MNB elnöke szerint 15-20 év múlva érjük el az unió átlagos életszínvonalát, akkor lehet eurónk.


Nem Magyarország fenyegeti az uniót, hanem Brüsszel, véget ért a kamatcsökkentés időszaka, és legkorábban 2031-ben lehet eurónk – mondta Matolcsy György jegybankelnök a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Matolcsy szerint „az úgynevezett migrációs politika gyengítette az EU stabilitását”, és „ettől szenved a verseny- és reformképesség”. Az EU-ban a vezető politikai osztály egyre inkább elveszti az emberek támogatását, mert az uniós intézmények és egyes nyugati tagállami kormányok nem vették komolyan a migránsok beáramlása körüli lakossági aggodalmakat.

„Merő badarságnak” nevezte Matolcsy György Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter követelését, hogy Magyarországot zárják ki az EU-ból. Nem Magyarország fenyegeti az összetartást és a demokráciát Európában, sokkal inkább a rossz döntések az EU-ban, amelyeket az emberek feje felett hoztak meg felelőtlen és részben nem is választott politikusok, mindenekelőtt Brüsszelben. Matolcsy György aláhúzta: a sikertelen és népszerűtlen menekültpolitika miatt sok politikus befolyása gyengül az európai intézményekben és tagállamokban. Mivel „Európa nem halad előre a strukturális reformokkal”, kontinensünk már nem versenyképes Ázsiával és az Egyesült Államokkal szemben – mondta az MNB elnöke.


Matolcsy már látja, mikor érjük utol Európát


Valamennyi tagállam közül Magyarország profitál leginkább az uniós pénzekből. Az uniós tagság „létfontosságú Magyarországnak, de ez nem jelenti azt, hogy az EU eljárása mindig helyes” – mondta. Az MNB elnöke 2016-ra és 2017-re a hazai össztermék (GDP) „körülbelül 3 százalékos” növekedésére számít, ami csaknem a kétszerese a németországi és az euróövezeti növekedésnek. Kijelentette, hogy véget ért a kamatcsökkentés időszaka, de az MNB továbbra is fenntartja a nem hagyományos pénzpolitikai lépések lehetőségét.

Az euró Matolcsy szerint „pillanatnyilag nem nagyon vonzó”, és Magyarország ugyan szerződéses kötelezettségének megfelelően bevezeti az eurót, de nem siet ezzel a lépéssel. Az ország messzemenően teljesíti a maastrichti kritériumokat, de van egy nem hivatalos, „hallgatólagos előfeltétel” is, mégpedig az uniós átlag elérése az egy főre jutó jövedelmet tekintve – emelte ki. Az egy főre jutó GDP-t tekintve Magyarország 68 százalékon áll, és „15-20 év eltelik még, mire elérjük a 100 százalékot, és bevezethetjük az eurót” – mondta Matolcsy György.

Az MNB-alapítványokkal kapcsolatos alkotmánybírósági döntésről elmondta: „százszázalékosan betartjuk a bíróság döntését, és nyilvánosságra hozzuk az összes számot”. A Népszabadság kiadásának felfüggesztéséről azt mondta: „megértem a tulajdonost, nem éppen sokat ígérő egy évente 3 milliárd forintos veszteség”. Nem tart a sajtó sokszínűségének korlátozásától, és úgy véli, a magyar médiarendszer „sokszínű és lüktető, és kritikusabb, mint némely régi demokráciában”.