Matolcsy: A skandináv modell lehet a példa

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

A magyar gazdaság számára a skandináv országok gazdasági modellje lehet a példa – mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Ezek az államok a munka- és a tőkeintenzív gazdaság után a tudásintenzív gazdaság irányába haladnak.


A jegybank elnöke a BÉT50 – a budapesti tőzsde őszi, a középvállalatok növekedésére fókuszáló – rendezvényén beszélt. A jegybank elnöke szerint a Budapesti Értéktőzsde fejlődését hosszabb távon a sikeres kis- és középvállalatokra (kkv)kell alapozni, a tőzsde dinamikus fejlődésének gerincét a kkv-k kell, hogy adják. Szerinte az állami vállalatoknak minél nagyobb számban meg kell jelenniük a BÉT-en, mert a tőzsdén megfelelően lehet majd mérni teljesítményüket.

Matolcsy szerint Magyarországnak nem lehet követendő példa a dél-európai gazdasági modell, nem lehet a magas eladósodottságot, a magas munkanélküliséget példaként állítani. A közép-kelet-európai országoknak a skandináv modellt kell követniük. Ott a foglalkoztatás növelése, a munkaintenzív gazdasági időszak után tőkeintenzív fejlődési útra léptek, jelenleg pedig tudásintenzív időszakban vannak, ez a modell sikeres példa lehet Magyarország számára – mondta az MNB elnöke.

Matolycs szerint fontos, hogy Magyarország megvalósítja a keleti és a déli nyitást, és részt vesz a kínai kezdeményezéssel indult új selyemút kiépítésében. A magyar gazdaság teljesítményének egyre nagyobb részét adják az EU-n kívüli térségekkel lebonyolított gazdasági kapcsolatok.

Magyarország számára jó példa a német tartomány, Baden-Württemberg gazdasági fejlődése, illetve az észak-olasz területek gazdasági bővülése. Baden-Württemberg mintegy 14 ezer közepes vállalkozása innovatívan, kreatív működik, ezek a cégek jelentik az ottani gazdaság gerincét. Idehaza jelenleg csak mintegy 4600 jól működő középvállalattal lehet számolni, ha ezek számát 2,5-3-szorosára növeljük, akkor a magyar GDP is két-háromszorosára nőhetne a jövőben – mondta Matolcsy.

Az MNB elnöke szerint mindent meg kell tenni azért, hogy az állami vállalatok tőzsdére menjenek, de a blue chipekre, a legjelentősebb tőzsdei nagyvállalatokra is nagy szükség van a BÉT-en, és a jövőben újabb nagyvállalatok tőzsdei bevezetését kell megvalósítani.

Meg kell vizsgálni a lengyel példát, ahol valamennyi nagybank szerepel a varsói tőzsdén, "lényegében kötelező a jelenlétük". Ez dinamikus tőkeforrást jelentene a magyar tőzsdének is, de fontos lenne a bankok számára is, mivel a tőzsdén keresztül a teljesítményük is jobban mérhetővé válik.

"A huhogó baglyoknak" azt lehet üzenni, nincs igazuk, mert Magyarország versenyképessége igenis javult 2010 óta, a globális rangsorok ugyanis több fontos tényezőt nem vesznek figyelembe. Az MNB által végzett kutatások 90 százalékban tényeken alapulnak, miközben a fontosabb rangsorok számos szubjektív tényezőre alapozva vizsgálódnak – mondta Matolcsy.