Mától visszafordíthatók a Görögországba érkező menekültek

Fotó: MTI/AP / Pétrosz Janakurisz

-

Életbe lépett az EU és Törökország megállapodása, Görögország azonban közölte, hogy hetekbe telik, amíg a visszatoloncolások megkezdődhetnek. Azokat, akik éjfél előtt megérkeztek, az ország belsejébe szállítják a szigetekről.


Az EU állam- és kormányfői, valamint Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök által kötött egyezmény szerint vissza fogják küldeni a Törökországból illegálisan Görögországba érkező menekülőket, ha nem adnak be menedékkérelmet, illetve ha azt elutasítják. A költségeket az EU fedezi.

Az uniónak ugyanakkor minden egyes visszafogadott szíriai állampolgárért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ez azt jelenti, hogy mintegy 72 ezer menekültet telepítenek át a tagállamokba, a menekültek befogadása azonban önkéntes.

Egyelőre nem tudni, hogy ténylegesen hogyan fognak történni a visszatoloncolások. Az EU segítségképpen több mint 2000 biztonsági, illetve bevándorlási szakértőt küldene Görögországba, ám ők még nem érkeztek meg, és a technikai részletek kidolgozása is várat magára.

Pénteken még 1500 menekülő érkezett Törökországból a görög szigetekre, több mint kétszer annyi, mint egy nappal korábban. Mindössze néhány órával a megállapodás életbelépése előtt egy négy hónapos kislány fulladt a tengerbe, amikor elsüllyedt a hajó, amelyen utazott.

2015 januárja óta egymillió menekülő érkezett hajókon Görögországba, közülük több mint 143 ezren ebben az évben. A török–EU megállapodást bírálók szerint a menekülők új, veszélyesebb útvonalakkal próbálkoznak majd, a többi között Észak-Afrikából próbálnak áthajózni Olaszországba.

Szombaton az olasz parti őrség 900, a líbiai 600 embert mentett ki a tengerből. A líbiai hatóságok négy holttestet is találtak, és 20 embert még mindig keresnek.