Mától van pénz az új budapesti kórházra

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

A kormánynak egy csomó ötlete lépett életbe az orvosok lekenyerezésére.


A kormány számára kiemelten fontos a betegellátás színvonalának emelése, az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeinek javítása, valamint az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése. Ennek érdekében a kormány 2016-ban újabb lépéseket tesz – áll az egészségügyért felelős államtitkárság közleményében.

Az egészségügyi dolgozók életkörülményeinek javítása érdekében 2016. január 1-jétől törvényben szabályozták a „mozgóbér” elemeit (ügyeleti díj, készenléti díj, túlmunka díja, műszakpótlékok), amelyeket a megemelt alapilletményhez igazítottak. Az érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb. A 2016-os évben erre 12,8 milliárd forint van.

Az államtitkárság hangsúlyozza, hogy a kormány fontosnak tartja a fiatal szakorvosok támogatását is. Így 2016-tól új támogatási formát vezetnek be, amelynek lényege, hogy a szakvizsga megszerzését követő legfeljebb 5 évig bruttó 151 000 forint támogatásban részesülnek azon fiatal szakorvosok, akik Magyarországon, közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatónál, teljes munkaidős foglalkoztatás keretében, alkalmazottként végeznek egészségügyi tevékenységet.

Kormányzati prioritás az alapellátás megerősítése, illetve a pálya vonzóbbá tétele az alapellátás szereplői számára, ennek érdekében a 2015. augusztus 1-jétől hatályos rendeleteket két részletben vezetik be. Az első végrehajtási rendeletek 2016. január 1-jén lépnek hatályba. Ezek többek között a csoportpraxisok, praxisközösségek kialakítási szempontjait, a kollegiális szakmai vezető háziorvos intézményére vonatkozó részletszabályokat, az egészségfejlesztési irodák jogállását és a települési egészségterv részletszabályait tartalmazzák.

A kormány céljául tűzte ki továbbá az egészségügyi ellátórendszer és a betegellátás színvonalának minőségi javítását, melynek érdekében 2016. január 1-jétől 1 milliárd forintot különítettek el. Ennek az intézkedésnek a célja az új budapesti kórház tervezése.

Értesülések szerint az új szuperkórházat a Sportkórház helyén hozzák majd létre. Az intézmény azonban idén még biztosan nem fog elkészülni, mert a költségvetésben még csak ez az egymilliárd forint van az előkészületekre.