Mától újabb húsüzem van a kormány védelme alatt

Fotó: MTI/Varga György / MTI/Varga György

-

A törökszentmiklósi Surjány-Hús Kft.-nél már a nyáron több száz embert kirúgtak, és a felszámolása is megkezdődött. A kormány most stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodónak minősítette a céget.


A kormány olyan cégeket minősíthet kiemelt jelentőségű gazdálkodónak, amelyek „adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik”. A kabinet alig néhány héttel ezelőtt hozott döntést a Pápai Hús Kft. kiemelt minősítéséről, most pedig a Surjány-Hús Kft. jutott ugyanerre a sorsra.


A félezer főt foglalkoztató surjányi húsfeldolgozó még a nyár elején öncsődöt jelentett be. Tóth Tibor ügyvezető igazgató akkor úgy fogalmazott:


Nem tudtuk felvenni a versenyt a feketegazdasággal, az adót nem fizető piaci szereplőkkel, kiszolgáltatottak lettünk a multiknak, és nem tudtunk versenyezni a szlovák, cseh, lengyel »csodaárú« termékekkel. Törvényszerűen buktunk el!

A Surjány-Hússal kapcsolatban már tavaly kormányhatározat hatalmazta fel Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, hogy az állam egyedi kezességet vállaljon a vállalat hitelfelvételéhez. A döntés ugyan megszületett, de a kormányzati lépés sosem valósult meg, pedig a kezességvállalás a 2,5 milliárd forintos hitelkiváltásra, valamint további 500 milliós fejlesztésre megelőzhette volna a csődöt.

A Surjány-Hús korábban megpróbálkozott márkaépítéssel, ám a legfőbb tevékenységét mindvégig a kereskedelmi láncoknak beszállított, saját márkás termékek előállítása adta. A szakértők szerint viszont éppen ebben a piaci résben a legnagyobb a csalók tülekedése.

A jelek szerint a kormány sem bízott abban, hogy a fekete- és szürkegazdaság környezetében tartósan nyereségesen működtethető egy húsüzem. Így viszont maradnak a munkanélküliek, akik több száz fős létszámban egy-egy húsüzem környezetében sokszor teljesen esélytelenek, hogy másutt állást kapjanak. A stratégiailag kiemelkedő jelentőségűvé minősítés legalább időlegesen csillapítja az elégedetlenséget.