Mától telepíthető a Windows 10, a régi felhasználóknak ingyen

Fotó: Evaldas Gudenas

-

A Microsoft legújabb operációs rendszerét gyakorlatilag bárki felrakhatja, akinek eddig Windows 7 vagy 8 (és 8.1) futott a gépén.


A Windows 10-et futtatni képes számítógépek maguktól is fel fogják ajánlani a váltást az új verzióra a következő napok során. Aki azonban türelmetlen, az a Microsofttól letölthető programmal maga is elindíthatja a frissítést. A telepítéshez szükség lehet egy nagyobb pendrive-ra vagy üres DVD-re, de a Windows 7-et futtató gépünkön egyiket sem kérte a program, a netről letöltött telepítővel képes volt elkezdeni a frissítést.

A telepítés néhány újraindítással és a képernyő százalékszámolójának bámulásából áll. Ha van jobb dolga, akkor mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezt a feladatot csúsztassa el a hétvégére. Annál is inkább, mert háromnegyed-egy órát legalább kell várni, miközben semmit nem lehet csinálni a számítógépen.Mindenkinek jár, nem mindenkinek jogtiszta

Az, hogy kinek jár ingyen és kinek kell fizetnie az új Windowsért, egészen bonyolult ügy. A jogtiszta Windows 7-, 8- és 8.1-felhasználók például egy évig ingyenesen telepíthetik az operációs rendszer új verzióját. Akik nem jogtiszta - ezt habitustól függően lehet kalóznak, lopottnak vagy jogpiszkosnak nevezni - szoftvert használnak, azoknak is jár a frissítés, ám ettől még nem lesz legális licencük. Viszont legalább a legfrissebb Windowst használhatják nem legálisan - a döntés mögötti logikát a HWSW fejtette ki a legjobban.Mi kell hozzá pontosan?

A rendszerkövetelmények pont ugyanazok, mint a Windows 8.1-hez voltak:

  • 1 gigahertzes processzor
  • 1 gigabájt memória (a 64bites rendszerhez legalább 2 gigabájt kell)
  • 16 gigabájtnyi tárhely (a 64 biteshez 20 gigabájt)
  • DirectX 9-kompatibilis videokártya
Ezek a számok egy rendkívül erőtlen PC-t rejtenek, szinte biztos, hogy ennél jobb gép előtt ülnek.