Máté Gábor: Majdnem úgy kaptam infarktust, mint a nagynéném

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

Szerzőnk Messivel szolidáris, ezért hétfőtől fejben fogyókúrázik. A Budapesti Katona József Színház igazgatója szerint az élvezetes El Clásicón a sárga lapok osztogatása volt a petting. Végig attól tartott, nem az ész, hanem a butaság dönt majd.


Messi olasz dietetikusának kezelése három és fél kilós súlycsökkenést eredményezett a fenoménnál. Szerencsére idejében tudomásomra jutott.


Három és fél kiló, ez nyomasztott egész nap.

Két pizzát is ettem. Egy spenótosat délben, este rátettem egy négysajtost. Kizárólag Messi miatt, ha ő szegény nem ehet, legalább valaki egyen meccs előtt. Hétfőtől én is fogyasztani kezdek, ha nyer a csapat – gondoltam.

Ez eldőlt vasárnap este 11-re, bár én inkább a szétválasztós diétát preferálom.Szögezzük le, hogy ez egy kiváló mérkőzés volt és nem csupán azért, mert a Barça győzött. Hanem hullámzott, iram is volt, remek megoldások mindkét oldalon – kifejezetten rossz lehetett a stadionban, hogy nem láthattak lassítva, több kamerából mindent. Szegény, szerencsétlen katalánok......és az ötszáz madridi.

Leszámítva a beharangozó első negyed óráját, melyben pocakos magyar Real ill. Barça drukkereket láttuk kergetni a bőrt, majd eléggé el nem ítélhetően erről diskurzus is kezdődött a stúdióban, a műsor jól sikerült.

Szeretem látni a csapatokat leszállni a buszról.

A két brazil: Alves és Neymar csillivilli szerkókban érkeztek. Előbbi egy ezüstösen csillogó zakóban, utóbbi sötét pink bőrnek vagy talán műbőrnek látszó zakóban. És új hajviselet is társult ehhez: két oldalt csontig nyírott séró, középen sörény jelleggel meghagyott csacsifrizura.


Itt jegyzendő meg, hogy a XXI. század összes focistája közül Alves haja és egyéb szőrei nőnek a leggyorsabban.

Emlékezetem szerint, ha tar kopaszra borotválja egy hétvégén, kábé tíz nap múlva már valósággal lobog, ahogy fut le s föl.A Realnál az arcszőr volt a feltűnő. Hogyan lehet szakállban futballozni? Nem a pihékről írok vagy Benzema erős borostájáról, hanem a jelentős szakállakról, Isco, Carvajal.


Úgy képzelem, befészkeli magát az izzadság.

(Nálam csak a kapus lehet szakállas – Disztl, ugye. Képzeljük el a szakállas Albert Flórit, hogy ne menjünk messzire. Pelé.)

A legjobb egyébként az volt, ahogy a játékoskijáróban örültek egymásnak az ősi ellenségek. Ramos érdeklődött Busquetsnél, hogy van a lába. Rakitić és Modrić, még jó, hogy egymáshoz dörgölőztek. Déli szomszédaink a messzi Spanyolhonban. De a hispánok is ugyanezt tették egymással, nyilván régen futottak össze.

Aztán elkezdődött a meccs.


FC Barcelona v Real Madrid CF - La Liga


Egy rettenetes kapufát lőtt Ronaldo, szinte így kezdődött... A Barça jóformán csak balettozott az első negyedórában. A Real pedig veszélyes volt többször.


A 16. percben megkívántam a rágógumit Ancelottitól.

Aztán Messi megmozdult. A 18. percben szabadrúgás után született a gól.

Mathieu! Micsoda meglepetés, hogy ő fejelte a gólt, régen volt szó arról, hogy majd ő gólt fog fejelni, meg hogy erősen lő, de a későbbiekben ez elfelejtődött. Nem fejelt, nem lőtt – talán csak egyszer.


504075103


Innentől rémesen nyomott a Real. Ennek ellenére Neymar nagy helyzetben Casillas ölébe emelt. No, de az ellentámadásból a Real azonnal büntetett. Megjegyzem, mindig az az érzésem, hogy fizikálisan óriási a különbség a két csapat között. Mascherano úgy pattant le Benzemáról például, mint a gumilabda. A Barça letámadásai rendre sikertelenek voltak. Hamar elvesztették a fiúk a labdát, amit nehezen megszereztek.

A Real gyorsabb, elszántabb volt. Nagy problémákat észleltem a csapatomnál. Messi például effektíve nem volt a pályán a szabadrúgása után, csak Neymar igyekezett mindenfélével a bal oldalon. Piquet szenzációs becsúszásának tudtam csak örülni. Aztán kaptunk egy lesgólt, de lehetett volna igazi is.

Bale is majdnem lőtt egy gólt szöglet után. Rosszul és röviden passzolt a Barça. Megírandó még, hogy mindenki sárga lapot kapott, aki szabálytalankodott.

Nem először látom azt, hogy hazai pályán a Barcelona a Reallal szemben nem tudja érvényesíteni az akaratát. Ez igazából edzői kérdés is. Ancelotti nyilvánvalóan jobb edző, aki pontosan látja azokat a hiányokat, amikből tud építkezni. Illetve amiből élni tudnak a madridiak.


A Barça nagyjai pedig kisasszonyok módjára táncolnak.

Ezt láttam az első félidőben. Hogy aztán a Barcelona hogyan és miért is kerekedett felül, és miért nem sikerült az olasz edzőnek győznie, az valószínűleg az egyéniségek zsenialitásának köszönhető. Hozzáteszem, hogy Ancelotti jóslata, miszerint az ész fog dönteni a meccsen – sokat levett a mester iránti tiszteletemből. Az egész meccsen végighúzódó fetrengések és egyéb felesleges szabálytalanságok és szabálytalanságot nélkülöző szimulálások, majd a bíróval való oktalan viták során attól tartottam – joggal –, hogy nem az ész, hanem netán a butaság dönt majd.

A másodikban a hazaiak folytatták a labdák eladását. Ahogy folytatódott a sárga lapok osztogatása is. A félidő elején még mindig átjáróház volt a katalánok védelme, középpályája. A Barça megmaradt a barátkozás hangulatában. Mint egy igazi, jó vendéglátó.


Gyertek beljebb, érezzétek jól magatokat. Mindjárt kész a vacsora!

Mintha nem vették volna tudomásul Benzemát, például. Aztán végre Suárez a semmiből lőtt egy szenzációs gólt. Hogy vette le? Elképesztő.


504075103


És innentől még lehetett aggódni egy kicsit, hogy a Real egyenlít, mondjuk, ugyanúgy a semmiből. De az edzőnk jól cserélt, volt kit és volt kire. Egyre labdabiztosabbak lettek a fiúk. És az elvárt helyzetek is jöttek, azok kihagyásával együtt. Ahogy azt az utóbbi időben megszoktuk.

Bravónak kellett azért védeni egy hatalmasat. Nagy volt a feszültség a pályán, Pepét le is hozta Ancelotti, nehogy azon csússzon el a meccs, hogy megint kiállítják.


FC Barcelona v Real Madrid CF - La Liga


Kár, hogy vége lett, morogtam magamban a tévé előtt, de egy perccel se tudtam volna tovább nézni. (Nagynéném is meccsnézés után kapott infarktust.) Ahogy a képekből lehetett látni a két csapat nagy szeretettel borult egymás nyakába és a bíró is kis híján csókolózott a játékosokkal.


A sárga lapok osztogatása volt ezek szerint a petting, hogy aztán a simogatások következzenek, cuppanjanak a puszik.

Spanyol bajnokság, 28. forduló:

Barcelona–Real Madrid 2-1 (1-1)
Gólszerző: Jérémy Mathieu (19.), Luis Suárez (56.), ill. Cristiano Ronaldo (31.)