Mészáros Lőrinc vőjelöltje is kap állami megrendelést

Fotó: MTI / Marjai János

-

Nagy állami megrendelést kapott a Közgép utáni magyar építőipar három meghatározó cége: hatmilliárdért bővíthetik a Ludovika campust. A három cég közt van némi kapcsolat, például feltűnik Mészáros Lőrinc leendő veje is.


A Magyar Építő Kft. nyerte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) két új épületének kivitelezésére kiírt közbeszerzést – írja a napi.hu a Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő adatai alaján. A rendőrtiszti kar új oktatási épületét és egy 600 fős kollégiumot a Magyar Építő mellett az Épkar Zrt. és a West Hungária Bau Kft. (WHB) alkotta konzorcium építheti, az előzőleg becsültnél egymilliárd forinttal olcsóbban, nettó hatmilliárdért.

A kormány 2015 és 2018 között több mint 30 milliárd forintot fordít az NKE Ludovika campusának fejlesztésére. Korábban, 2012-2014-ben több mint 11 milliárd forint költségvetési támogatást kapott a felsőoktatási intézmény. Az új beruházás a Ludovika téri főépület mögött, a VIII. kerület, Diószeghy Sámuel utca 38-42. alatt valósul meg összesen 17 ezer négyzetméter alapterületen, ebből az oktatási épület a meglévő ingatlan átalakításával hatezer négyzetméter lenne, míg a kollégium egy új épület lesz 11 ezer négyzetméter alapterülettel.

A Magyar Építőt tavaly vásárolta meg a tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. többségi tulajdonában lévő Körösaszfalt Zrt. A Körösaszfalt vezérigazgatója Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vőjelöltje, Pálffy Balázs, aki a Magyar Építő igazgatóságában is helyet kapott. A Magyar Építő igazgatóságába 2016 elején bekerült ifjabb Szeivolt István is, aki az NKE-tenderen is induló Épkar Zrt. vezérigazgatója is. A Paár Attila érdekeltségében lévő WHB is jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik: ez a cégcsoport vásárolta ki Tiborcz Istvánt, a miniszterelnök vejét a közvilágítási piacon érdekelt Elios Zrt-ből.