Másodszor is megrongálták a vaginaszobrot – a művész így hagyná

-

Anish Kapoor szerint a Versailles-ban, a francia forradalom idején lefejezett Marie-Antoinette egykori palotájánál álló alkotás így az intolerancia mementója is lesz.


Korábban már mi is beszámoltunk Sir Anish Kapoor nagy vitákat gerjesztő művéről, amelyet most másodszor rongáltak meg. Júniusban sárga festékkel kenték össze, amelyet akkor eltávolítottak arról. Most azonban a brit-indiai művész azt szeretné, hogy a feliratok – amelyek közt antiszemita tartalmú is van – maradjanak a szobron, arra figyelmeztetve, milyen intoleráns a társadalom.„Másodszor erőszakolta meg a nemzetet a deviáns zsidó aktivizmus”; és: „ Versailles-ban Krisztus a király” – egyebek közt ezeket a feliratokat fújták rá a szoborra, illetve a környező installációra.

„A szobor viselni fogja fogja ennek az új támadásnak a sebhelyeit. Nem fogom engedni, hogy eltávolítsák ennek az erőszakos és türelmetlen cselekedetnek a nyomait” – idézi Kapoort a BBC.

Kapoor korábban egyébként azt mondta, hogy szobra nem kizárólag úgy értelmezhető, mint „a királynő vaginája, amely megszerezte a hatalmat”, a mű nyitott más interpretációkra is.

Az újabb rongálás elítélte Francois Hollande francia államfő is, Manuel Valls miniszterelnök pedig közölte, hogy a rongálókat szigorúan megbüntetik.