Második világháborús magyar katona holttestét találták meg Ukrajnában

-

A főhadnagy, Ágner Gyula Ukrajna területén esett el 1944. április 27-én, és 18 társával együtt Luczky faluban temették el. Földi maradványait Magyarországon temetik újra.


A második világháborúban Ukrajna területén elesett egyik magyar katona holttestét sikerült azonosítani a napokban. A magas rangú kitüntetésben részesült Ágner Gyula földi maradványait hazahozzák, Magyarországon méltó sírhelyen temetik újra - mondta a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és háborús kegyeleti főosztályának vezetője az M1-nek.

Maruzs Roland elárulta, Ágner Gyulát "célzottan" keresték. Annyi információjuk volt, hogy a főhadnagy Ukrajna területén esett el 1944. április 27-én, és 18 társával együtt Luczky faluban temették el. A veszteségi dokumentumok megvoltak, azok nyomán kértek engedélyt a feltárásra.

Ágner Gyula esetében az azonosítási jegytokot (dögcédulát) nem sikerült megtalálni. Unokahúga adott DNS mintát, és az igazságügyi szakértők által elvégzett vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy valóban a második világháborús katona maradványait találták meg.

Maruzs Roland hozzátette: az első és a második világháború valamennyi kiemelkedő tisztjét szeretnék megtalálni.