Második lett Los Angelesben a magyar fiú pókerrobotja!

Fotó: Hevesi Donát / Hevesi Donát

-

A félbevágott kártyaasztalra emlékeztető robot egy karral pakolja a kártyákat, két kamerával néz a világba, sőt még pókerezőként is gondolkodik!


Korábban mi is beszámoltunk Hegyesi Donátról, aki pókerrobotot épített, hogy azzal méresse meg magát a Los Angeles-i Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) nemzetközi versenyen, melyen a világ fiatal feltalálói mérik össze tudásukat. A 19 éves debreceni fiú 72 ország 1 784 diákja közül került ki másodikként, ezzel Donát nemcsak egy díjat, de 1500 dollár pénzjutalmat is hazavihet. Az 1950 óta minden évben megrendezett ISEF célja, hogy középiskolás tanulók millióit ösztönözze olyan találmányok kifejlesztésére, amelyek pozitív hatást gyakorolnak a mindennapokra. A versenyen a fődíj 75 000 dollár, 16,7 millió forint, az összdíjazás pedig – a pénzdíjak, nyeremények és szponzorációs támogatás – eléri a 4 millió dollárt. A verseny presztízse nagy, hiszen 27 olyan Nobel-díjas van, akik tudományos pályafutásukat egykor az ISEF-en kezdték.


Mit is tud ez a pókerrobot?

A robot Donát elmondása alapján elég intelligens ahhoz, hogy pókerversenyeken is lehessen indítani. A kamerák segítségével nemcsak a kártyalapokat ismeri fel, hanem értékeli is a kézben lévő kombinációt, döntéseket tud hozni, sőt „a matematikai esély és a véletlenszerűség kombinációjával dolgozva még a blöffölésre is képes”. Egyelőre azonban a pókerversenyek játékosai valószínűleg nem örülnének egy gépi ellenfélnek, így első körben Donát  otthoni gyakorlópartnerként ajánlja a fejlesztését, de a későbbiekben a kaszinókban is biztosan helyet találna a gép.