Második körben elhasalt az olimpiás és városligetes népszavazás

-

A Kúria ugyanis megtagadta a két népszavazási kérdés hitelesítését.


A Fővárosi Választási Bizottság december 14-én hitelesítette a két helyi népszavazási kérdést, miszerint

  • „Egyetért-e azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?”
  • valamint „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Mindkét kérdés esetén fellebbeztek, így került a Kúria elé.

Az olimpia megrendezésével kapcsolatban a Kúria megállapította, hogy a Fővárosi Önkormányzat már döntött a pályázaton való részvételről és az erről szóló szándéknyilatkozatát megküldte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A három részből álló pályázati eljárás első szakasza, a jelentkezési dokumentáció benyújtásának határideje 2016. február 17., a népszavazás várható időpontja pedig hónapokkal későbbi. A Kúria szerint a kérdés azt sugallja, hogy a választópolgárok a pályázat beadásáról nyilváníthatnak véleményt, holott azt a referendum idejére már benyújtják.

A Városliget beépítése ellen irányuló kérdés hitelesítését azért tagadta meg a Kúria, mert a Városliget átépítésről szóló törvény 2013 végén hatályba lépett, azt pedig fővárosi szintű népszavazással nem lehet hatályon kívül helyezni.

A Városliget beépítése ellen Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, a XIV. kerület polgármestere nyújtott be népszavazási kezdeményezést. Az olimpiával kapcsolatos kérdést pedig egy magánszemély, Erdélyi Katalin Krisztina nyújtotta be.

Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról is, de ezeket a közgyűlés többsége nem támogatta.

Karácsony Gergely a Kúria döntését hibásnak nevezte, és azt mondta, újra benyújtják a kérdéseket hitelesítésre.