Második hónapja tart Moszul ostroma

Fotó: ANADOLU AGENCY / Yunus Keles

-

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatásával az iraki kormánycsapatok, síita és kurd milíciák egy hónapja indították meg Moszul ostromát, hogy kiűzzék fellegvárukból az Iszlám Állam szélsőségeseit.


A várostól nyugatra fekvő, elaknásított Tal Afar repülőteret szerdán foglalták el, de a légibázis mellett, Szíria felé futó főútvonalért még heves harcok folytak pénteken is. A terület stratégiai fontosságú, mert ez a dzsihadisták utánpótlás-útvonala – írja az Euronews. Második hónapja tart már Moszul ostroma, melyet az USA vezette nemzetközi koalíció támogat.

A különleges erők erős ellenállással szembesültek Moszul Tahrír negyedében. Orvlövészek, aknavető tűz és öngyilkos merénylők várták a katonákat.

– Ebben a harcban az ellenség pajzsként használja a civil lakosságot, ez a tény korlátoz minket a tüzérség és az aknavetők használatában – mondta el az iraki különleges erők parancsnoka, Al-Szaidi dandártábornok.

Több mint egymillió civilt tart még sakkban 5-6 ezer dzsihadista Moszulban és környékén.

Pénteken ismét használhatták drónjaikat a kormánycsapatok. A bagdadi kormány állítólag ún. termobárikus bombákat kért a brit védelmi minisztériumtól, hogy hatékonyan harcolhassanak az Iszlám Állam alagutakban, bunkerekben bujkáló katonái ellen.