Másodfokú hőségriasztást rendeltek el péntekre és a hétvégére

Fotó: MTI/MTVA / Varga György / MTI/MTVA / Varga György

-

A maximum-hőmérséklet délután 30–34 Celsius-fok között alakul, késő este is csak 19–24 fokig esik vissza.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten.


A köpönyeg.hu előrejelzése szerint pénteken napos, meleg idő lesz, a csúcshőmérséklet 30–34 Celsius fok között lesz. Az ország nagy részén nem lesz csapadék, de elszórtan zápor, zivatar kialakulhat.

Vasárnap tetőzhet a hőség, akkor akár 37 fokot is mérhetünk. Csak hétfőn érkezik az enyhülés, mert északnyugati széllel hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medence térségébe.


Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) reggeli tájékoztatása szerint az országos tiszti főorvos csütörtök déltől hétfő éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el. Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a nagy hőség bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt, különösen veszélyeztetettek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A tisztiorvosi hivatal és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri, hogy az elkövetkező napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyiségek listája elérhető a fővárosi és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán – írták.