Másodfokú figyelmeztetést adtak ki a viharos szél miatt több megyére

Forrás: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.


A késő délutáni órákban északnyugat felől markáns hidegfront éri el az országot, ezért a Dunántúlon és a főváros térségében nagy területen viharossá fokozódik a szél. A Fertő tó, a Bakony és a Balaton térségében pedig óránként 90-110 kilométeres sebességet elérő széllökések is előfordulhatnak.


A meteorológiai szolgálat keddre Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy és Veszprém megyére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják. Baranya, Bács-Kiskun, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas, Zala és Pest megyében, valamint Budapesten ugyancsak az erős szél miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hozzátette, hogy elsősorban a Dunántúlon a fronthoz kapcsolódva várható zivatar, másutt (főként délkeleten) csak elvétve valószínű zivatar kialakulása, viharos széllökés, jégeső, lokálisan felhőszakadás kíséretében. A felhőszakadás veszélye miatt Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Ott az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint kedden a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17–22 Celsius-fok között alakul, de a Dunántúlon helyenként néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő este 7–16 fok várható, keleten lesz enyhébb az idő.