Másodfokon folytatódik a Rezesová-per

-

Hétfőn kezdődik a négy ember halálát okozó ittas járművezetéssel és közúti veszélyeztetéssel vádolt Eva Rezesová másodfokú büntetőperének tárgyalása a Budapest Környéki Törvényszéken. A szlovák nő első fokon 6 év fogházat kapott, ám az ügyészség szerint ennél súlyosabb büntetést érdemel.


Eva Rezesová 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán ittasan, X5-ös BMW-jével mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba. Az áldozatok Fiat Puntója az ütközés után kigyulladt, a benne ülő két házaspár belehalt sérüléseibe. Rezesová enyhe sérüléseket szenvedett.

A szlovák nő az eljárás során tagadta bűnösségét. Alkoholos befolyásoltsága kapcsán például arról beszélt, hogy arcüreggyulladásra és köhögésre szedett gyógyszereket, illetve a baleset után közvetlenül sokkos állapotban nagyon szomjasnak érezte magát, és véletlenül egy vodkás üveget húzott meg. A baleset okozója szerinte a sértettek járműve volt, amely hirtelen kivágott elé.

Az ügyészség szerint a nő közepes alkoholos befolyásoltsággal vezetett. Az első fokú ítélet szerint csak enyhe ittasság bizonyítható, bár a szóbeli indoklásban az is elhangzott, hogy a vérvétel késve történt meg.

Az első fokú büntetőperben az ügyész mindkét bűncselekményben kérte a vádlott bűnösségének kimondását, és halmazati büntetésként tíz évnél is súlyosabb szabadságvesztést kiszabását, ugyanakkor a vádlott és védője felmentést kért. Az első fokon eljáró bíróság tavaly novemberben nem jogerősen hat év fogházra ítélte Rezesovát több ember halálát okozó ittas vezetés miatt. A közúti veszélyeztetés vádjában felmentő rendelkezést hozott, mert azt nem a vádlott követte el.

A Pest Megyei Főügyészség fellebbezésében az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárást kezdeményezett, és ragaszkodik a közúti veszélyeztetés megállapításához is.

Az ügyészség kifogásolta azt is, hogy az elsőfokú bíró lényegében mind a három műszaki szakvéleménynek helyt adott, közülük azonban csak kettő egybehangzó, a harmadikat az a Melegh Gábor készítette, aki a sértettek felkérését a szakértői testületben betöltött vezető pozíciójára hivatkozva elutasította, ugyanakkor a vádlotti felkérést elfogadta. A főügyészség összeférhetetlenség miatt indítványozta Melegh Gábor kizárását a perből.

A másodfokon eljáró vádhatóság szerint Rezesová súlyosabb büntetést érdemel.

Sajtóhírek szerint a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Rezesovát a napokban kórházba vitték.


Rogán is beleszólt

Az első fokú döntés szerint a büntetést nem börtönben, hanem fogházban kell végrehajtani a vádlott betegsége miatt. A bíróság nyomkövető alkalmazásával egy fővárosi ingatlanban végrehajtott házi őrizetet rendelt el. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője tavaly december elején a Facebookon közzétett videójában felháborítónak nevezte, hogy Rezesová házi őrizetbe került. A Fidesz-frakció nevében vizsgálatot kért a parlament alkotmányügyi bizottságának elnökétől és az igazságügyért felelős minisztertől.

Ugyanaznap a Budapest Környéki Törvényszék döntésére újból letartóztatták Rezesovát. Másnap a Magyar Bírói Egyesület közleményt adott ki, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az alaptörvény rögzíti a bírák függetlenségét, Rogán Antal nyilatkozata pedig alkalmas arra, hogy a folyamatban lévő eljárás befolyásolásának látszatát keltse.


A vihart kiváltó nyilatkozat