Másmilyen békét akar a kolumbiai ellenzék

Fotó: AFP / DIANA SANCHEZ

-

A harccal felhagyó gerillák nem számíthatnának teljes amnesztiára.


Az ellenzék elutasította a kolumbiai kormány és a szélsőbaloldali gerillák, a FARC újabb békemegállapodását. Az ellenzék a kormány küldötteivel folytatott tárgyalás után jelentette be, hogy elfogadhatatlan a megállapodás. „Ragaszkodtunk hozzá, hogy módosításokat eszközöljenek a kormány és a FARC által kidolgozott megállapodásban, a kormány pedig ellenezte a lényeges kérdésekre vonatkozó módosításokat” – mondta Alvaro Uribe volt államfő, a megállapodást ellenzők szószólója. Uribe azzal se ért egyet, hogy a kormány egyáltalán tárgyalóasztalhoz ült a gerillákkal.

A Havannában 2012 óta folyó tárgyalásokon elfogadott megállapodás előző változatát október 2-án, népszavazáson utasították el el Kolumbiában. A megállapodás újabb változatát a kormány és a FARC november 12-én fogadta el a kubai fővárosban. A kolumbiai ellenzék szerint azonban ha követeléseiket nem veszik be az új megállapodásba, az „egyszerűen az állampolgárok által már elutasított megállapodás retusálása lesz”.

Az ellenzék megtiltaná, hogy a büntetésüket töltő volt gerillák választhatók legyenek, a politikai bűncselekmények közül törölnék a kábítószer-kereskedelmet, és a megállapodást az alkotmányban sem rögzítenék.

Juan Manuel Santos államfő – akit októberben Nobel-békedíjjal tüntettek ki –, bejelentette, hogy a megállapodást szerdán bocsátják vitára a kongresszusban. A félkatonai egységek, gerillák és kormányerők közötti, több mint félévszázada tartó fegyveres konfliktusnak 260 ezer halálos áldozata van. Több mint 60 ezren eltűntek, és 6,9 millió ember hagyta el otthonát.