Több mint százötven delfin sodródott partra és pusztult el Japánban

-

156 fehérajkú kardszárnyú delfin sodródott partra pénteken Japánban. A helyi lakosság és a parti őrség kétségbeesetten próbálta őket egész nap menteni, de csak elenyésző hányadukat sikerült visszajuttatni a Csendes-óceánba.


A szárazra került állatok mentését nehezítette, hogy a vízbe visszavitt állatokat újra és újra partra vetette az áramlat. Több állat megsérült, mély sebeket szerzett. Néhányat el is altattak az állatorvosok. Az elpusztult orkákat a helyiek elföldelték.


Kisebb hasonló esetek már előfordultak ezen a környéken, egy közeli partszakaszon 2011-ben mintegy ötven delfin pusztult el. Most tudósokat várnak a helyszínre, hogy megfejtsék a tömeges partra vetődés rejtélyét. Jamadao Tamaszu, a Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatója szerint a delfinek által a tájékozódáshoz kibocsátott ultrahangokat elnyelhették a homokpadok, ezért tévedhettek el.

A fehérajkú kardszárnyú delfin (Peponocephala electra) viszonylag gyakori a japán vizeken, halászok – az állatvédők tiltakozása ellenére – évente több százat ejtenek el belőlük.