Másfél tonna robbanóanyag robbant a kabuli követség előtt

Fotó: AFP / WAKIL KOHSAR

-

Német sebesültje is van a merényletnek.


A német nagykövetség több munkatársa megsebesült, egy afgán biztonsági őr pedig meghalt a kabuli merényletben – mondta Sigmar Gabriel. A külügyminiszter szerint a merénylet után a nagykövetség valamennyi munkatársát biztonságba helyezték, Berlinben pedig összehívták a tárca válságstábját. Németország továbbra is támogatja az afgán kormányt, és ezen nem változtatnak a támadások – írta Gabriel.

Merkel kancellár szerint "az ilyen pillanatokban ismét megmutatkozik, hogy a terrorizmus nem ismer határokat" és "mindannyiunk ellen irányul, mindegy, hogy Manchesterben, Berlinben, Párizsban, Isztambulban, Szentpéterváron vagy mint ma, Kabulban". A részvét és a gyász is határokon átívelően egyesíti az embereket, és megerősíti határozottságukat. Így a kabuli támadók is csak azt érték el, hogy "folytatjuk a harcot a terrorizmus ellen, és meg is nyerjük" – mondta a kancellár.

A merényletet közvetlenül a nagykövetség előtt hajtották végre. Az épületegyüttesben súlyos károk keletkeztek, annak ellenére, hogy a robbantások erejének tompítását szolgáló védőfal veszi körül.

A berlini kormányszóvivő sajtótájékoztatóján Maria Adebahr, a külügyminisztérium helyetteses szóvivője elmondta, egyelőre nem tudni, hogy célzottan a nagykövetség ellen irányult-e a támadás. A robbantásban egy német munkatárs könnyebben, egy afgán alkalmazott súlyosan megsebesült, továbbá életét vesztette egy helyi biztonsági cég fegyveres őre. A külképviseleten egyelőre szünetel az ügyfélfogadás.

A támadás felerősítette a németországi közéleti vitát arról, hogy szabad-e visszaküldeni Afganisztánba elutasított menedékkérőket. A hatóságok éppen szerdára tervezték egy újabb csoport elutasított afgán menedékkérő hazatoloncolását repülővel. A járat indítását elhalasztották – mondta Johannes Dimroth, a belügyminisztérium szóvivője. Kitérő választ adott az Afganisztán biztonságával kapcsolatos kormányzati értékelést firtató kérdésekre, mint mondta, folyamatosan figyelemmel követik és értékelik a helyzetet.

Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő hozzátette: Afganisztánban békés vidékek mellett vannak kevéssé biztonságos térségek, és erősek a regionális eltérések, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy hétszer nagyobb, mint Németország.

A merényletet egy tartálykocsival hajtották végre, amelyben mintegy 1500 kilogramm robbanóanyagot helyeztek el. Legkevesebb 80 ember meghalt és 350-nél is többen megsebesültek. A merényletet még senki sem vállalta.