Másfél millióért rendelt a minisztérium cikkeket a PestiSrácoktól

-

Kikérte azoknak a cikkeknek a listáját az Átlátszó a Földművelésügyi Minisztériumtól, amelyeket a tárca rendelt meg a kormánypárti kötődésű PestiSrácoktól. A minisztérium kiadta a teljes szerződést a szponzorált tartalmakról, benne a portálnak szabott feltételekkel.


Január végén még az RTL Klub lengette be, hogy a PestiSrácok híroldal „földrablásokról” szóló cikksorozatáért fizetett az agrár tárca. A tévé híradója azt állította, hogy a Fidesz-közeli portálon megjelent írások kizárólag a szocialista kormányokkal és Simicska Lajossal foglalkoznak, ám Huth Gergely főszerkesztő ezt másnap cáfolta.


Az Átlátszó azonban kikérte a szerződést a minisztériumtól, amelyet minden különösebb huzavona nélkül ki is adtak. A szerződésből pedig kiderül, hogy a Földművelésügyi Minisztérium 12 cikket rendelt a PestiSrácoktól 2015. november 20. és december 31. közötti megjelenéssel, összesen nettó 1,5 millió forintért. Ezek között a cikkek között valóban nemcsak a Simicskával és a szocialista kormányokkal foglalkozó tartalmak voltak, hanem a kormány földprogramját is népszerűsítő anyagok.

Kiderül továbbá, hogy a tárca és a PestiSrácok a megjelenések időpontját és „azok pontos, szövegszerű tartalmát” is rendszeresen egyeztette, és kikötés volt, hogy ha egy adott cikkel a minisztériumnak gondja van, akkor szól, és a PestiSrácok két napon belül köteles kijavítani a „hibát”.


Az Átlátszó hozzáteszi, hogy nem ez az első eset, hogy a PestiSrácokat kiadó GerillaPressnek pénzt ad a kormány és a párt: korábban 12 milliót kaptak a Miniszterelnökségtől, 10 milliót a Belügyminisztériumtól, valamint 4,4 és 3,8 milliót a Fidesz-frakciótól.