Másfél évtized után térnek vissza Arábiába a magyar marhák

Fotó: MTI/MTVA / Bugány János

-

Tavaly végeztek helyszíni ellenőrzéseket a szaúdiak.


Magyarország ismét szállíthat marhahúst és marhahús-készítményeket Szaúd-Arábiába. A piac 16 év után nyílik meg a magyar termékek előtt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca szerint a szaúdiak 2016 áprilisában végeztek helyszíni ellenőrzést Magyarországon, ennek eredményeképp a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatásköre lett a szaúdi exportra való jogosultság odaítélése. A kedvező döntés a magyar hatóságnak az ország állat-egészségügyi helyzete javításáért végzett munkájának elismerése.

Szaúd-Arábia meghatározó importőr a termékkörben, 2016-ban 178 ezer tonna marhahúst importáltak, ezért a tilalom feloldása komoly lehetőség a hazai vállalkozások számára. A 2016-ban végzett ellenőrzésen részt vett vállalkozások adatait az FM már továbbította a szaúdi hatóságoknak a regisztráció mielőbbi befejezése érdekében.

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar vállalkozások számára új piaci lehetőségeket teremtsen. Ennek szellemében a feldolgozott termékeket követően az élő szarvasmarhák exportkorlátozásának feloldása érdekében újabb szaúdi delegációt fogadtak az év elején a magyarok. A látogatás eredménye az előzetes információk szerint hasonlóan kedvező kimenetelű lehet.